Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser en ny kulturvårdare

Annons

Anna-Karin Andersson, ordförande i Grangärde hembygdsförening skriver att föreningen tidigare haft ett mycket smidigt och givande samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen.

När kulturvårdarna, först Anna Falkengren och sedan Elisabet Olsson, slutade blev det enligt Andersson svårt att få någon vettig kontakt.

Kommunen har nämligen ännu inte anställt någon efterträdare.

- Vi har inte bråttom med det, säger Ingvar Henriksson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

-Det är helt klart att vi ska ha någon som tittar över de här frågorna i framtiden. Men vem det blir är inte klart än. Britt-Marie Petterson (nya förvaltningschefen) har ett uppdrag att lägga fram ett organisationsförslag åt oss.

Tills den är klar har förvaltningen möjlighet att köpa timmar från sakkunniga om de ansvariga anser att det finns ett behov.

Anna-Karin Andersson konstaterar i sitt brev att ansvarsfördelningen på förvaltningen är oklar och att föreningsmedlemmarna blir anvisade än hit, än dit när de söker hjälp.

"Ludvika kommun bygger mycket av sin turism på de välbevarade och skötta kulturobjekten. Hela Dan Andersson-veckan är ett enda stort kulturarrangemang. Mycket sköts och arrangeras i dag av ideella krafter. Vi behöver dock kommunens stöd för att orka även i fortsättningen.", står det i brevet.

Andersson och hembygdsföreningen anser att det är viktigt att det finns en kunnig och intresserad kulturvårdare inom kommunen som kan hjälpa till när det behövs.

Föreningen vill att kommunen anställer någon som kan ge stöd till alla som ideellt vårdar bygdens historiska arv.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons