Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser döda spelmän

Annons

Varje år arbetar Rättviks spelmanslag efter ett tema för att förkovra sina kunskaper och sin repertoar. Tidigare år har spelmännen specialstuderat saker som bröllopslåtar och forskat i spelmän som Funk och Säbb. I år är temat de dalaspelmän som flyttade till Chicago i början av 1900-talet.

- Då var Chicago den stad i världen som hade näst flest svenska invånare. Före Göteborg och Malmö. Dalaföreningen bildades 1917. Så sent som under 1940-talet hade föreningen ett 15-tal spelmän med rötterna i Dalarna. Nu är alla döda, säger Paul Höglund.

Paul Höglund är själv svenskamerikan med svenska rötter från 1800-talet. Han emigrerade till Sverige 1998. I Chicago träffade han flera av de spelmän som nu efterlyses.

- Jag är nog den siste som spelat med flera av dem. Vi har en del information kring dem. Men mycket är oklart. Vi skulle vilja veta mer. Finns det låtar som inte dokumenterats, varför flyttade de, hur hade de det, vilka spelade med dem i Sverige, vilka låtar gjorde de, vilka jobb hade de. Allt är av värde. Det vore tragiskt om deras värv gick förlorat, säger Paul Höglund.

I dag är svenska föreningen i Chicago död. Under 1990-talet sålde föreningen sin lokal i Chicago.

- När jag flyttade 1998 hade vi 22 medlemmar. Två var yngre än 60 år. Till skillnad från svenskarna i Minnesota har föreningen tynat bort, säger han.

Rättviks spelmanslag hoppas att ny information ska komma fram.

- Vi vill göra dem mer kända i Dalarna. De var duktiga spelmän som håller på att helt falla i glömska. I Chicago finns ingen som för deras tradition vidare, säger Paul Höglund.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons