Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter överklagan – licensjakten på varg blir av

2017 års licensjakt på varg blir av, meddelar Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons

Efter många turer fram och tillbaka står det nu klart att 2017 års licensjakt på varg kommer att bli av, detta efter att Högsta förvaltningsdomstolen har fått säga sitt.

Licensjakten är planerad att starta 2 januari i Dalarna, Gävleborg, Värmland samt ett område runt gränsen mellan Värmlands och Örebro län. Totalt omfattar licensjakten 24 vargar, sex i varje område.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut att tillåta jakt. Beslutet överklagades av bland annat Naturskyddsföreningen i respektive län, men godkändes senare av både förvaltningsrätten i Luleå och kammarrätten. Och nu senast Högsta förvaltningsdomstolen.

– Beslutet i Högsta Förvaltningsdomstolen är utomordentligt tillfredsställande eftersom det har tagit avstamp från riksdagsbeslutet och den nya rovdjurspolitiken. Domen ger klara ramar för vad som krävs för att förvalta vargen, den har också bäring när det gäller lodjur och björn, säger Thomas Björklund, ordförande i Dalarnas jägareförbund i ett pressmeddelande.

Enligt jaktförordningen får licensjakt ske om det inte finns någon annan lämplig lösning och om jakten inte försvårar en gynnsam bevarandestatus. Man måste dessutom ta hänsyn till stammens storlek.

–Många människor som berörs av vargstammen känner i dag en oerhörd lättnad. Vargförvaltningen har under lång tid präglats av osäkerhet och förvirring. Nu går vi mot en förutsägbar förvaltning, vilket är mycket positivt, säger han i ett pressmeddelande.

Det har varit en het debatt om jakten på varg, många är emot den – vad säger du?

– Vi måste förvalta den här arten som vi med framgång gjort för andra arter, inga tveksamheter där. Den här arten kan inte bara vara utan förvaltning och åtgärder, avslutar Björklund.

LÄS MER: Oklart om vargjakten startar på måndag

Fakta: Licensjakt

Licensjakten på varg planeras starta den 2 januari.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut om licensjakt. Det gäller sex vargar i Dalarna, sex i Gävleborg, sex i Värmland och sex i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län.

För ett år sedan blev vargjakten efter överklaganden föremål för rena myllret av domstolsbeslut, varav en del tillfälliga. I vissa län genomfördes jakten, på andra håll stoppades den.

Jaktförordningen har ändrats så att beslut från hela landet avgörs i samma domstolar på respektive nivå. Besluten överklagades därför först till förvaltningsrätten i Luleå och sedan till kammarrätten i Sundsvall. Båda domstolarna gick dock på länsstyrelsernas linje.

I kammarrättens domar ges också två ytterligare föreningar — Nordulv respektive Wolf Association — så kallad talerätt, det vill säga att organisationerna har rätt att vara parter i vargjaktmål.

2016 fälldes 14 vargar i Gävleborg och Dalarna under licensjakten.

Källa: TT, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Mer läsning

Annons