Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter det här väntar fyra långa år

Annons

Tyskland + Tyskarnas friska offensiv kan bli en chock till och med för Italien. Anfallsparet Klose/ Podolski är VM:s kanske främsta. Mittfältet går heller inte av för hackor, med nyblivne Chelsea-spelaren Ballack som den store dirigenten. Mellan stolparna finns sedan Lehmann - en jätte!

- Defensiven håller inte samma hög standard. Mittbackarna har haft märkbara problem när de satts under press. Vid motgång kan publiktrycket bli en belastning.

Italien + Ett starkt försvarsspel och en duktig målvakt (Buffon) har tagit Italien till semifinal. Positivt att de inte enbart lagt sig på försvar när man spräckt nollan.

- Även om Italien tillverkade tre mål i kvarten mot Ukraina har det inte varit några övertygande insatser av forwards. Jag väntar fortfarande på att Luca Toni och Gilardino ska nå upp till standarden de håller i sina klubblag. Italien har alltid varit ett medgångslag, så därför är det osäkert hur man klarar av att bearbeta ett tidigt baklängesmål mot Tyskland.

Sammanfattning: Här luktar det förlängning och straffar. 0-0 eller 1-1 ett troligt resultat. Skulle det gå till straffar vinner Tyskland - garanterat!

Frankrike + Har växt som lag under turneringens gång. Nu finns den rätta balansen mellan försvar och anfall. Frankrike har ett imponerande mittfält med Zidane och Vieira i spetsen. Har ett sparkapital i Trezeguet som fått sparsamt med speltid.

- Målvakten Barthez är en säkerhetsrisk även om han inte svarat för några grodor av modell större hittills.

Portugal + Går det till straffar litar Portugal helt på Ricardo. Tre av fyra straffar räddade han mot England. Deco är tillbaka på mittfältet igen efter avstängning. Ronaldo tycktes inte ha någon känning av sin benskada mot England och det behövs en frisk och spelsugen Ronaldo för att nå final.

- Humöret. När det går laget emot drar man på sig onödiga kort - i både gult och rött. Säkerligen får domaren inför den här semin order om att hålla ett extra öga på alla filmningar.

Sammanfattning: Det vimlar av enormt spelskickliga lirare. Frankrike har hela tiden blivit bättre och bättre. Deras andra halvlek, framför allt, mot Brasilien var riktigt vass. Jag tippar att Zidane får avsluta sin karriär med en VM-final.

För Sverige väntar en intressant generationsväxling. Bort med Lucic, Mellberg och Henke. In med Kalle Svensson och Johan Elmander. Nu behövs nytt friskt blod för framtida segrar och mästerskaps-slutspel.

Jag vill passa på att tacka er alla som läst mina krönikor före och under VM-slutspelet.

Jag har försökt förmedla fotboll sett ur en supporters ögon...

LENNARTH JOHANSSON

Mer läsning

Annons