Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effekten svår att se

Annons

Mats Elfsberg, vd i verkstadsföretagen Sepson och Westlings industri AB i Vansbro, befarar att minst 300 personer kommer att drabbas av företagsnedläggelsen i Vansbro.

- Underleverantörer och serviceföretag till Finnveden drabbas, liksom butiker, hotell och restauranger berörs, tror Mats Elfsberg.

Arbetsförmedlingens ledning menar att det som drabbat Vansbro motsvarar 10 000 jobb, överfört till befolkning och arbetskraftsunderlag i Stockholm. Jämförelsen visar dimensionen på konsekvensen för Vansbro.

Det anser Eva Nederberg, chef för arbetsförmedlingen i Västerdalarna.

Den totala arbetslösheten i Vansbro är just nu 243 personer eller 5,7 procent. När varslen hos Finnveden faller ut vid årsskiftet kan arbetslöshetssiffran i ett enda slag öka till omkring 350 personer.

- Vansbro hamnar i en så utsatt position att det vore rimligt att staten gick in med någon form av extra stöd till kommunen, menar Nederberg.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) är inne på samma linje. Men innan han kallar till ett första större krismöte för att strukturera framtidsarbetet vill han avvakta resultatet av dagens mbl-förhandlingar mellan Finnveden och Metallklubben.

- Jag har också haft kontakt både med landshövdingen och ledningen för region Dalarna. Givetvis tänker jag även utnyttja egna och andras kontakter med dem som bestämmer i regeringen.

Enligt kommunalrådet bör en krisgrupp kunna träffas direkt efter midsommarhelgen.

- Hur den ska vara sammansatt vet jag ännu inte, men i gruppen ska det förstås finnas representanter från kommunen, arbetsförmedling, företaget, facket och andra intressegrupper som kan medverka till ett så bra resultat som möjligt.

Clas Gunneberg, affärsområdeschef för den del inom Finnveden som ansvarar för verksamheten i Vansbro, vill gärna medverka i en samverkangrupp.

- Vi kan tyvärr inte bidra med någon ny verksamhet, men vi är villiga att diskutera ett framtida utnyttjande av våra lokaler. Vi vill gärna underlätta för andra företag att etablera sig i Vansbro.

Att det blev fabriken i Vansbro och inte enheten i Mora som "offrades" när Finnveden tvingades till en omstrukturering, förklarar Clas Gunneberg med att det är komponentproduktionen i Vansbro som drabbats av minskad orderingång från fordonsindustrin samt att maskinutrustningen i Vansbro är gammal.

Kommunalrådet Magnusson berättar att han i går försökte se något positivt mitt i bedrövelsen.

- Jag tog fram ett lexikon och konstaterade att ordet kris är latin och betyder utveckling. Det gäller bara att Vansbro utvecklas i rätt riktning, avslutar Gunnar Magnusson.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons