Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EEE får drygt en miljon för upphandlingsmiss

Annons

Kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c) säger att uppgörelsen med EEE betyder att flygbolaget accepterat en summa på drygt en miljon kronor.

EEE hade stämt Mora kommun på skadestånd med närmare fem miljoner kronor då bolaget menade att kommunen gjort en lagstridig upphandling av flygtrafik.

Lars Matsson-Frost medger att en förlikning var ett bättre alternativ än att driva ärendet vidare mot en osäker huvudförhandling. Osäker därför att det såväl i länsrätten som i kammarrätten finns utslag på att Mora kommuns upphandling av flygtrafik gjordes på ett lagstridigt sätt för ett par år sedan.

Kommunalrådet tillägger att det är försäkringsbolaget som står för skadeståndssumman som EEE accepterat. Mora kommun klarar sig undan med självrisken, knappt 100 000 eller två basbelopp.

Lars Matsson-Frost tillägger avslutningsvis att det hade varit omöjligt att ta det anbud EEE presenterade vid upphandlingen. Det fanns ingen finansiering för det upplägget.

EEE:s vd, Martin Lindskog, säger då det gällde skuldfrågan, att fel hade begåtts vid upphandlingen, var det redan klarlagt genom rättsutslagen. Det de sedan hade att diskutera var hur stor skada EEE lidit.

- Vår bedömning var den angivna, nära fem miljoner kronor, men det är alltid svårt att bevisa så här i efterhand. Vi valde i alla fall att göra upp och det viktigaste är nu att Mora kommun gör riktiga upphandlingar i fortsättningen. Det ska ju redan till hösten avtalas om ny trafik.

- Sedan får man säga det är märkligt att ett försäkringsbolag betalar skadeståndssumman efter det som hänt. Det går tydligen att försäkra sig mot lagbrott.

- Å andra sidan tror jag det här bidrar till att skärpa kraven på nästa upphandling, säger Martin Lindskog.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons