Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edit 98 år tog luren - sade ifrån om flytt

Annons

Hemtjästgruppens placering i kvarteret Hästskon är en trygghet för många av åldringarna som hyr i fastigheten. Närheten till en hjälpande hand är viktig.

Men kommunens planer att flytta hemtjänstgruppen till centrala Hedemora har väckt oro.

- Vi vill inte byta hemtjänstpersonal. Den vi har är ju så bra och vi är vana vid dem, säger Edit Sälgström.

Förra veckan ringde hon till omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren (m) för att ta reda på vad som är i görningen.

- Jag fick ett lugnande besked. Under samtalet lovade han att vi skulle få ha kvar samma hemtjänst som tidigare.

Personal inom hemtjänstgruppen är inte alls säkra på att Carlgrens löfte går att uppfylla, även om de får en uppehållslokal i stället för den lägenhet de har i dagsläget.

- Mötena med chefen kommer ju att hållas i stan och fler av oss saknar körkort och på sommaren är det få avgångstider för bussen.

Hemtjänstgruppen börjar arbeta klockan sju på morgonen. Klockan tio träffas de i lägenheten för att lägga upp fortsättningen av dagen och dricker kaffe tillsammans.

- I stan är det möte klockan halvelva. Precis då vi brukar sätta igång med städning och tvätt.

Genom att säga upp den lägenhet som hemtjänstgruppen nu disponerar når kommunen en kostnadsminskning på 40 000 kronor. Enligt Jonas Carlgren kommer flytten att betyda en större besparing än så.

Genom att skapa en större hemtjänstgrupp med bas i Hedemora går det att jämna ut arbetsbördan och minska behovet av vikarier menar Carlgren.

- Det finns ju redan fyra grupper i stan och ändå har kommunen inte lyckats sänka vikariekostnaderna. Vad är det som säger att det blir annorlunda bara för att vi flyttas dit, säger en anställd i Vikmanshyttan.

- Nej, sådant här handlar inte om förbättringar i Hedemora kommun utan Hedemora stad. Runt om den bygger man skjul, säger en kollega.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons