Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ecuadors president vill ha mer makt

Annons

Ecuadors vänsterpresident Rafael Correa vill omarbeta författningen för att kunna driva igenom reformer.

Correa är trött på oppositionens motstånd. Därför gick invånarna till folkomröstning på söndagen.

Han väntas snuva den andinska statens politiska elit genom att vinna omröstningen _ den senaste enkäten ger ja-sidan 66 procent av rösterna.

Håller tendensen innebär det att en konstituerande församling ska tillsättas för att skriva om författningen. Correa väntas då få möjlighet att minska den motsträviga kongressens makt.

Correa _ en ungdomlig, USA-utbildad ekonom med vänstersympatier _ har styrt landet sedan januari. Den senaste tiden har han rest runt och för att försöka värva ja-röster.

Omröstningen har blottat skarpa sprickor i Ecuadors vanskliga politik. Det sydamerikanska landet har haft åtta presidenter på bara tio år; tre av dem har störtats på grund av folkresningar eller kongressmotstånd.

Över hälften av kongressens medlemmar avskedades i mars efter ett gräl med Correa om folkomröstningen. Sedan de avhysts slogs de med polis för att ta sig in i kammaren igen. Till slut fann de sig slagna då andra ersatte dem i kongressen.

En klar seger skulle stärka Correas mandat och göra det möjligt för honom att driva igenom reformer. Han vill säga upp hyresavtalet med en amerikansk bas, omförhandla oljeavtal och lägga om statsskulden.

Oppositionen befarar att Correa kan bli för mäktig och börja agera på samma sätt som president Hugo Chavez i Venezuela.

TT

Mer läsning

Annons