Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ecuadors kongress avskedar HD-domare

Annons

Ecuadors högsta domstol återinsatte på måndagen omkring 50 oppositionspolitiker som tvingats lämna sina platser i kongressen.

På tisdagen hämnades de nya parlamentarikerna och röstade för att ge HD-domarna sparken.

Beslutet att avskeda HD:s domare underblåser oredan i Ecuadors styrande organ. Och som svar på HD:s beslut skickade Ecuadors president Rafael Correa omkring 300 poliser för att stoppa de återinsatta parlamentarikernas återkomst.

Det började förra månaden när vänsterpresidenten ville genomföra en folkomröstning om att ändra författningen. Över 50 av 100 ledamöter motsatte sig hans planer, vilket ledde till att en domstol fattade beslut om att de måste lämna sina platser. Deras ersättare gav sedan presidenten majoritet i den lagstiftande församlingen.

Men i måndags beslutade alltså landets högsta domstol att de avsatta ledamöterna ska få tillbaka sina platser i kongressen _ ett beslut som ogillades av de nya ledamöterna. De svarade med en omröstning om att avsätta HD-domarna.

Presidentens förslag om att låta skriva en ny författning har vunnit starkt stöd i en folkomröstning. Enligt slutresultatet sade 81,7 procent ja till att en konstituerande "medborgarförsamling" tillsätts för att ge Ecuador en ny grundlag.

Det var osäkert när och hur kongressens beslut om att avskeda HD-domarna träder i kraft eller om oppositionens ledare kommer att ifrågasätta beslutets legalitet.

Men konflikten verkar inte stoppa Correas förslag. De av HD återinsatta parlamentarikerna krävde på tisdagen sina platser tillbaka men sade att de inte skulle stå i vägen för den församling som ska skriva en ny författning _ en församling som de själva vill vinna platser i senare i år.

TT

Mer läsning

Annons