Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba gjorde antistressbil

Annons

Det var i våras i maj som 27-åriga Ebba von Koch tog sin magisterexamen i industridesign vid Göteborgs universitet. Ett 20- poängs examensprojekt fick bli slutpunkten på en fem år lång konstnärlig utbildning.

Ebbas konceptbil av märket Volvo är alltså en modell tillägnad dagens stressade människor. Huvudsyftet med modellen är att visa hur en bil ska utformas för att föraren ska uppnå en känsla av ro och lugn i en annars stressig situation somn till exempel i en bilkö.

- En av projektets hörnstenar är att man under bilfärden ska kunna ta sig tid att ägna sig åt att varva ned och koppla bort den negativa stressen, berättar Ebba.

Det låter nästan för bra för att vara sant men Ebba von Kochs konceptbil innehåller flera intressanta avstressande inslag.

Ett sätt är att interiört minimera knappar och reglage för att på det viset reducera den visuella belastningen. På det viset vill hon skapa vila för ögonen under bilfärden.

Ett annat avstressande inslag inte minst för trötta småbarnsföräldrar är att utforma praktiska lösningar för i- och urlastning i bagageutrymmet. Ett annat inslag är modern teknik som gör det möjligt att navigera fordonet på större trafikleder utan att själv vara aktiv. Detta tack vare radar, GPS och andra former av autopilotteknologi. Ebba har i sitt examensarbete också tänkt miljömässigt.

- En lättare bil blir mer miljövänlig. Tack vare smarta chassiramverk, interiöra stolinfästningssystem och exteriöra last-förankringsskenor gjorda i aluminiumprofiler tror jag mig ha åstadkommit principer för en riktig lättviktskonstruktion.

Nu hoppas Ebba von Koch på jobb som industridesigner.

Blir din konceptbil verklighet någon gång?

- Det finns redan bilar med autopilotsystem. Själva teknologin är redan etablerad. Om fem år finns den här typen av bilar på vägarna.

Vad kör du själv för bil på vägarna?

- Vi kör med en Volvo S60 men den ser helt annorlunda ut.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons