Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-deklaration för nätsprit

Annons

En e-deklaration för nätimporterad sprit kommer att tas fram för att förenkla för privatpersoner att betala rätt skatt.

Men åldersgränsen ska upprätthållas och tullen ska fortsätta kontrollera spritpaketen.

Fem myndigheter och tre departement träffades på måndagen för att ta fram en ny handlingsplan sedan svenska regler om nätimport av sprit för privat bruk ogiltigförklarats i EU:s domstol.

Mötesdeltagarna kom fram till att svensk skatt ska tas ut, att ålderskontrollen ska upprätthållas och att tullen ska fortsätta kontrollera att skatt har tagits ut på nätimporterad sprit, enligt folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Ministern tillägger att hon är väldigt glad att deltagarna kunde klara ut de frågetecken som tagits upp i mediedebatten efter EU-domen.

Längre fram kan man dock räkna med såväl lagändringar som nya rutiner för näthandeln med alkohol.

Hon är för egen del inte säker på att EU-domen kommer innebära särskilt mycket mer privatinförsel av alkohol och är inte heller särskilt oroad för negativa folkhälsoeffekter.

Även i framtiden kommer att vara billigare med resandeinförsel, då man på den spriten slipper skatt och regeringen räknar med att flertalet väljer Systembolaget även i framtiden.

För de ska ett nytt och enklare sätt att betala skatt utformas.

Dagens skatteblanketter för privatimport är utformade för grossistledet och betraktas som krångliga av såväl branschen som myndigheterna.

TT: Hur långt bort är en e-deklaration?

TT

Mer läsning

Annons