Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert mörkt

Annons

Vi släpar oss upp i grynigen, kollar om grannarna tänt lamporna, suckar, återvänder till sängen för att blunda några extra minuter.

Mörka november har passerat, till större delen utan snö. Det är fortfarande blött på marken, gruset har knastrat under skorna i flera veckor, utslängt grus som inte blivit bortsopat när värsta halkan slog till, får ligga där det ligger...

Hundarna haltar på gruskornen, små hundfröknar är ömtassade, de vill helst springa omkring i skogsmossa, njuta av viltdofter, böka med nosar efter godisgömmor...

Vi sitter på en stubbe i skogen, i december med grön mossa, lingonris, barmark, kvistar som knastrar. I tio graders värme...det är något i naturen som inte stämmer...

Hoten vilar tungt. Nyss drabbad av klimatchocken skriver miljoner människor under kampanjformulär som ska rädda vår jord.

Glaciärerna smälter, Afrika torkar, vattenmassorna hotar att dränka oss...

Det tar på krafterna att följa världshändelserna. An- tingen sover man illa för att George Bush "pepprar" på irakierna eller låter amerikanska gossar bli kanonmat i samma land.

Och när man vaknar är det översvämning i Växjö, svält i Kenya, värmebölja i Usa - och likt förbaskat ska den där Fugelsang upp i rymden. Men där har jag inte läst mig till en enda miljöväns klagan.

Om flyget beskylls för att släppa ut tonvis med bensinångor borde väl en rymdfärja svara för mångdubbelt. Eller?

Klimathotet har redan etablerat sig. Människor försöker hitta smarta energilösningar, de sopsorterar, stiger på lokaltrafikens buss och tåg - om de kommer i tid. Alla jag känner försöker dra sitt strå till stacken. Själv skruvar jag ner den dyra elvärmen och drar på mig Bojans hemstickade ullsockar.

Men det är dyrt att leva miljövänligt. Ingen begriper varför. Det som borde rädda miljön kostar mer.

Kravmat är dyrare än "vanlig mat". Flerbarnsfamiljer med redan ansträngd ekonomi har inte råd att välja miljömärkt.

Bilister som lockats att handla en miljövänligare bil än en bensindriven "kärra", snuvades på konfekten. När bensinpriset ångade upp till nära tretton kronor litern, handlade miljöbilisten etanol för cirka sex kronor.

Rappt och raskt insåg marknadens leverantörer att etanolpriset borde höjas... etanolen räckte ju inte till alla...Illa kvickt förpassades etanolen till högre pris och miljöbilister rasade.

Miljövänlighet kostar.

Snurra min jord, sjöng Lars Forsell. Sjuk av smittade fåglar eller andnöd av koldioxiddrabbat klimat. Vilket är värst?

I fjol skulle fågelsjukan hart när drabba oss alla. Folk ställde in sina Asienresor, det brändes kycklingar över en halv kontinent. Men i år har de flesta glömt, resandet slår nya rekord.

Det kändes onekligen lite enklare förr, när mormor mjölkade Klara, separerade, skummade grädde och kärnade smör - till julbordets håvor.

I tid långt, långt innan världen någonsin hört talas om fågelsjukor eller klimatförändringar.

GITTAN KNIFSTRÖM NORDEN VARVAR KÅSERIER OCH KRÖNIKOR MED STÄNK AV LIVSSANNINGAR, IRONI OCH HUMOR. PLOCKAR GÄRNA UR EGNA OCH ANDRAS VARDAGSGÖMMOR, ÄLSKAR ATT SNUBBLA ÖVER TÄNKVÄRDA LIVSSTYCKEN. SYNPUNKTE

Mer läsning

Annons