Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt spåra hepatitsmittade

Annons

Det är för dyrt att spåra alla personer som kan ha fått hepatitsmittat blod, tycker Sveriges Kommuner och Landsting. Organisationen kräver ekonomisk ersättning från Socialstyrelsen för att delta.

Socialstyrelsen gick för några veckor sedan ut med en rekommendation till landstingen att starta spårning av tre patientgrupper som fick blodtransfusioner som barn mellan åren 1965 och 1992. De grupper det gäller är barn som hjärtopererats, barn som behandlats för cancer och för tidigt, underutvecklade barn som fått nytt blod.

Sammanlagt beräknar Socialstyrelsen att det handlar om 23|000 personer. Hur många som kan vara smittade är osäkert, men det kan variera mellan 200 och 2|000.

För att hitta alla 23|000 måste sjukvården ta fram journaluppgifter för landets alla barnkliniker. Det blir alldeles för kostsamt, anser landstingens egen organisation.

Med tanke på hur få fall som kan hittas är det inte motiverat att oroa 23|000 patienter och deras anhöriga, resonerar SKL som frågar sig vem som ska svara på patienternas alla frågor och stötta de anhöriga.

Ellen Hyttsten tycker att det är bättre att de som är oroliga får höra av sig, i stället för att leta upp och skicka brev till alla i riskzonen.

Uppmärksamheten kring det smittade blodet gör att många också kommer att höra av sig själva, konstaterar Anders Tegnell, medicinalråd och chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Problemet är att alla inte vet om att de fått en blodtransfusion som barn och därmed är i riskzonen.

Hepatit C ger nästan inga symptom och därför finns det sannolikt människor som inte vet om att de är smittade, påpekar han. En oupptäckt hepatit C kan leda till leverskador.

De landsting som hittills svarat på Socialstyrelsens förslag om spårning har varit positiva, uppger Anders Tegnell,

Ellen Hyttsten konstaterar att Socialstyrelsen inte haft någon dialog med SKL innan förslaget gick ut på remiss.

Den kontakten kommer Socialstyrelsen nu att ta innan myndigheten går vidare med spårningen.

TT

Mer läsning

Annons