Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt rösta om rovdjursfrågan

Annons

100 000 - 120 000 kronor.

Där har ni den extra notan när Moraborna i höst ska rösta angående rovdjursfrågan. Kommunstyrelsen beslutade nämligen på tisdagen att en lokal folkomröstning ska genomföras.

- Eftersom så många framfört kravet på en lokal folkomröstning anser vi det vara rimligt att Moras befolkning får göra sin röst hörd i det här ämnet, även om utslaget egentligen saknar betydelse. Det kan endast ses som en viljeyttring från kommunen till statsmakterna, förklarade kommunalrådet Lasse Matsson-Frost (c) efter sammanträdet.

Folkomröstningen ska genomföras parallellt med höstens val, men den drar alltså en merkostnad som kan hamna uppemot 120 000 kronor.

Gunnel Söderberg (m) ville ha ett tillägg att det skulle fogas ett lokalt inflytande över frågan. Att beslut om rovdjursstammens antal ska kunna fattas på länsstyrelsenivå. Detta förslag avvisades. Däremot accepterades ett förslag från Berndt Martinsson (kd) att det bildas en parlamentarisk grupp med en representant från varje parti som jobbar vidare med rovdjursfrågan inför valet. Vänsterpartisten Rainer Hielle deltog inte i beslutet om folkomröstning.

Röstningsförfarandet kommer att gå till så att det ligger röstsedlar med följande text:

"Skall kommunen verka för att det ska vara möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn?"

De röstande har att svara ja eller nej eller att rösta blankt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons