Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att korsa norska gränsen med skoter

Annons

- Tidigare var det tillåtet att åka skoter över isen till Ryvang gård. Men numera står norska myndigheter med Fjelloppsyn och bötfäller alla som kommer en meter över den helt osynliga gränsen på sjön, säger Olle Eklund i Storsätern.

Böterna för överträdelse av riksgränsen är något som drabbat många de senaste åren.

Det går inte längre att utan giltigt ärende eller dispens ge sig in till Ryvang gård på den norska sidan av Grövelsjön, ett tidigare populärt utflyktsmål för svenska skoteråkare. Idag gäller ett totalt skoterförbud på den norska sidan av gränsen och ovanför Ryvang gård börjar sedan Femundsmarkens nationalpark.

Nu till påsk ska norska myndigheter enligt uppgift satsa 50 000 kronor på att hårdbevaka den norska gränsen mot överträdelser av skoterförbudet.

I Sverige kostar det 800 kronor i böter för en norsk förare, eller annan, som överträder de svenska reglerna om körning utanför de godkända lederna i naturreservaten i norra Dalarna. Därför är det välkänt att det är alltför många norska förare som är beredda att ta den kostnaden, samtidigt medvetna om att risken att ertappas för olovlig körning är minimal på den svenska sidan.

På Grövelsjön är det dock lättare att bötfälla svenska förare som kommer lite för långt över den osynliga gränsen.

Då det i princip är omöjligt att köra skoter på den norska sidan så utnyttjar även de norska myndigheterna det svenska ledsystemet för skoterturer.

Häromdagen hade norska myndigheter ett möte i Funäsdalen. Dit åkte de med skotrar på den svenska sidan från Grövelsjön respektive från Härjedalssidan av gränsen mot Röros. Detta samtidigt som norska myndigheter helt hindrar skoteråkning på den egna sidan av gränsen.

Så planerar du en skotertur i Grövelsjöfjällen, se till att hålla dig till de godkända lederna och akta dig för att av misstag passera den norska gränsen. Det kan i så fall bli några dyrbara meters skoteråkning.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons