Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att äta sig mätt

Annons

Är maten för dyr?


Lyssna på:ModemBredband
Veronica Lidman-Ek, konsumentsekretare


Karl Lundvall har undersökt matbutikernas priser i Sverige under flera år.

Han har hittat ett genomgående mönster: När lågprisbutiker etablerar sig sjunker priserna. De "vanliga" butikerna brukar kontra med egna lågprisvaror, och sedan är karusellen i gång. Men inte i Dalarna. Trots stora aktörer som Ica Maxi och Coop Forum, och lågprisbutiker som Lidl och Willys, har priserna skjutit i höjden.

-Den enda slutsats jag kan dra av det är att lågpriskedjorna inte kommit in ordentligt på marknaden i Dalarna, säger Karl Lundvall. Om man ser till transportsträckor och liknande ligger ju andra län sämre till. Men sådana här undersökningar ska man alltid tolka försiktigt, jag tycker att resultatet för Dalarna ligger inom felmarginalen. Och i landet i stort har konsumentprisindex stigit med en till två procent senaste året, så utvecklingen i Dalarna är i linje med det.

PRO, som genomfört undersökningen, vill betona att priset inte är allt.

-För oss äldre är tillgång och tillgänglighet väldigt viktigt, säger Ann-Marie Pettersson på PRO i Dalarna. Det är viktigt att behålla närbutikerna och att det är bra kvalitet på maten också.


Fem matnyttiga tips när du ska handla

Veronica Lidman Ek, konsumentsekreterare på Falu kommun, har fem handfasta tips på hur du sänker dina matkostnader:

1 Titta på jämförpriserna och jämför inom samma varugrupp. Det kan skilja mycket pengar. Se också till innehållet. Den ingrediens som står först på innehållsförteckningen är det produkten innehåller mest av. Om man till exempel köper ketchup kan man titta efter så att det står tomatpuré först. Inte vatten.

2 Köp råvaror och laga så mycket som möjligt hemma. Det kan skilja upp till halva priset mellan halvfabrikat och hemlagat. Maträtter som är särskilt dyra i butik jämfört med hemlagat är till exempel paj, pizza, fiskgratäng och lasagne. Minska på köttet och ät mer gröna alternativ, som bönor och linser. Köp grönsaker som är billiga för säsongen. Laga storkok och frys in eller gör matlådor till jobbet.

3 Vilken butik du handlar i kan ha stor betydelse, men tänk också på avståndet till butiken. Bensinkostnaden får vägas mot förtjänsten och hänsyn till miljön.

4 Planera inköpen. Om man har en lista med sig är risken mindre att man faller för "smarta" frestelser. Vi vill gärna tro att vi är smarta när vi köper tre för en, men ställ dig frågan om du verkligen behöver tre? Låt dig inte styras av röda priser och gå inte och handla på tom mage.

5 Undvik att falla i "gottefällan". Många småkostnader, som godis, glass och chips blir snart en stor utgiftspost. För in alla kostnader i en kassabok under en månad och se vart pengarna går.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons