Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrköpt maktdelning i Nordirland

Annons

Nordirlands politiker har hunnit ifatt verkligheten. Flera år efter det att våldet dött ut har Ian Paisley och Gerry Adams till slut enats om att samregera. Priset: Nästan 500 miljarder kronor i regionalstöd.

Då hade konfliktveteranerna Paisley, ledare för Londonvänliga DUP, och Adams, ledare för IRA:s politiska gren Sinn Féin, för första gången satt sig ned vid samma förhandlingsbord i parlamentsbyggnaden Stormont i östra Belfast. De enades om att tillsammans styra provinsen från den 8 maj.

Riktigt varför måndagskvällens tidsfrist för samstyret, av Blair tidigare sagd vara "ristad i sten", måste överskridas med sex veckor har inte förklarats. Men Paisley antydde att det mest var en markering mot ledarna i London och Dublin.

Den 80-årige Paisley, som i årtionden uttryckt hat och misstänksamhet mot IRA och Sinn Féin, såg dock mer trött än triumfatorisk ut på presskonferensen sida vid sida med Adams.

Även Adams var mycket formell när han läste upp Sinn Féins slutsatser.

De forna ärkefienderna sneglade osäkert på varandra när de samlade ihop sina papper, reste sig och gick därifrån utan att skaka hand.

Med sin uppgörelse hann DUP och Sinn Féin ifatt det beslut Storbritanniens Nordirlandsminister Peter Hain fattade i söndags. Han lämnade då över makten till det regionstyre som inte uppnåddes förrän ett dygn senare.

De hinner också ifatt vardagen i Nordirland, där terrorvåldet sedan flera år är ett minne blott. Belfast bågnar under en ekonomisk boom och turisthorderna som strömmar till de brittiska öarnas nya trenddestination.

Tony Blairs fredstriumf lämnar dock en maffig nota efter sig _ som efterträdaren Gordon Brown får plocka upp. Londonregeringen har lovat 35 miljarder pund i regionalstöd och kastade nyligen in en extra miljard om parterna enades nu. Det motsvarar totalt 495 miljarder kronor som frigörs under de närmaste åren, då Brown väntas ha tagit över som brittisk premiärminister.

TT

Mer läsning

Annons