Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbar violin stals på tåg

Annons

En unik violin och två äldre stråkar har stulits på ett tåg på Stockholms centralstation.

Dyrgriparna, som är värda över en miljon kronor, är efterlysta via Interpol.

Violinisten Fredrik Burstedt, som till vardags är konsertmästare i Helsingborgs symfoniorkester, hade varit i Sundsvall för att dirigera. Han tog sedan ett morgontåg till Stockholm för att delta i en repetition på Konserthuset.

Stölden inträffade precis när han gått av tåget på centralstationen.

När han gått en liten bit kom han på att violinen var kvar på tåget.

Tågpersonalen berättade för honom att en man som klev på i Uppsala tagit med sig violinen. Mannen beskrivs vara i övre medelåldern, kraftig byggd och något tunnhårig.

Violinen, som är byggd 1820 av Lupot, ägs av en stiftelse och har lånats ut till Fredrik Burstedt. De två stråkarna, tillverkade av Sartory respektive Thomassin äger han själv. Instrumentet förvarades i en klarlackad låda av kolfiberlaminat som skiftar i grönt.

Det sammanlagda värdet på det stulna är över en miljon kronor. Burstedt säger att stöldgodset inte går att sälja för den summan eftersom det är efterlyst, både i Sverige och internationellt.

Stölden inträffade onsdagen den 4 april. Hittills har polisen inga spår efter violinen och stråkarna.

Shirley Magné, chef för stöldgruppen vid polisen i Stockholm city, säger att det är en ovanlig stöld. Även om det inträffat tidigare att dyra instrument stjäls hör det inte till vanligheter.

TT

Mer läsning

Annons