Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare sopavgifter väntar

Annons

1 juli höjs renhållningstaxan enligt ett tidigare beslut. För villaägare kommer den bruna tunnan för komposterbart material att kosta 240 kronor mot dagens 100 kronor.

Några flera kraftiga höjningar av taxan hade inte Falu energi och vatten tänkt sig. Men nu har bolaget fått revisorskritik för att det inte avsatt tillräckligt mycket pengar för sluttäckningen av Varggårdstippen som ska göras om några år. 3,6 miljoner kronor extra per år till och med år 2008 krävde revisorerna.

Och de pengarna måste tas någonstans.

- Allt ska inte hushållen stå för men hälften, 1,8 miljoner kronor, måste vi ta där, säger renhållningschef Gunilla Mååg.

Det innebär en ny taxehöjning vid årsskiftet. I går antog bolagets styrelse ett förslag om nivåerna som man nu går fram med till kommunstyrelsen.

För villorna innebär dagens nivå på grundavgiften för tunnorna för brännbart och deponiavfall ligger kvar på 910 kronor per år. I den summan ingår också papperspåsarna för det komposterbara avfallet.

I stället blir det en ny höjning för den bruna tunnan med kompostavfallet till 300 kronor.

Taxan för tömningen av den svarta tunnan höjs också från dagens nivå med tre kronor till 39 kronor per gång.

Om man räknar med 12 tömningar per år innebär taxehöjningarna för villaägarna 1 678 kronor per år. Det är 200 kronor mer än dagens nivå.

För lägenheterna i flerfamiljshus höjs grundavgiften 1 juli med 15 kronor till 515 kronor. Vid årsskiftet föreslås att den höjs till 580 kronor plus 60 kronor för papperspåsarna för kompostmaterialet. Höjningen blir då sammantaget 140 kronor.

Nu återstår att se om kommunstyrelsen godkänner de föreslagna taxehöjningarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons