Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dyrare för kommunen"

Annons

Antingen blir det dyrare för kommunen, eller så måste företaget dra ner på något, ofta personal, för att vara bättre än kommunen. Det är Sören Johanssons syn på privata vårdföretag.

- Det finns en anledning till att många privata vårdföretag anmäls. För att kunna vara billigast krävs att de drar ner på personal, då hinner inte personalen med de gamla och det blir vanvård som följd, säger han.

- Att de privata bolagen skulle kunna organisera vården smartare än vi har jag svårt att förstå. Omvårdnad är tid, inte produktion. Man kan inte effektivisera maskiner i vården.

Han tror inte att de äldre är intresserade av att välja vilket företag, eller om det är kommunen som utför jobbet.

-De äldre vill att personal de tycker om som kommer dag efter dag. De vill kunna bestämma över sin tid och påverka innehållet i vården, inte vem som administrerar den, säger han.

Johansson tycker inte heller att argumentet om att vården ska vara en fri marknad håller.

- Det handlar inte om små lokala företag som ska ta över vården i Falun. Det är ett oligopol med några få multinationella vårdföretag som slåss i upphandlingarna.

- I Stockholm har vi sett hur de små företagen blivit uppköpta av de större, säger han.

Att lägga ut vården på privata företag betyder också merjobb för kommunen, menar Johansson.

- Förvaltningen måste lägga ner tid, energi och pengar på bra upphandling. Det be-tyder att de administrativa kostnaderna ökar i förhållande till vad vården kostar. Det tar energi att utforma och övervaka vården i stället för att satsa på omsorgen.

- Om privata företag ska driva hemtjänst och äldre- boenden återstår att bevisa fördelarna med det, säger Johansson.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons