Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare för bankkunderna

/

Annons

Den 20 februari kom Handelsbankens bokslutsmeddelande, för tiden januari-december 2006. I bokslutet beskrivs det positiva resultatet, exempelvis förbättrades rörelseresultatet med 10 procent, resultatet per aktie ökade med 20 procent, resultatet efter skatt ökade med 16 procent, intäkterna steg med 12 procent.

Det här gäller inte bara Handelsbanken. I februari informerade Sveriges Radio om att de fyra stora affärsbankerna visade en sammanlagd vinst på 82 miljarder kronor förra året. Samtidigt har avgifterna som bankerna tar ut av sina kunder ökat.

Carina Lundefors, kontorschef på Swedbank i Borlänge och Säter samt före detta chef för kontoret i Ludvika, berättar att man gjort en prisjustering.

- Vi har höjt med tio kronor när man gör överföringar, till konto i annan bank, och tar ett enhetligt pris för betalning av räkning postgiro/bankgiro i kassa (höjning från 45 till 50 kronor), berättar Lundefors.

Att betala en räkning i kassan kostar mellan 30 och 75 kronor per räkning hos de olika bankkontoren. Det blir naturligtvis dyrt för den som betalar flera räkningar och vill ha personlig service, å andra sidan sköter de flesta räkningar via internet eller genom giro.

SEB, Swedbank och Nordea tar ut en årsavgift för internetbetalning. Då undrar man förstås varför banken tar ut en avgift när kunden sköter hela hanteringen själv.

- Det är för att vi tillhandhåller tekniken med internetbank och att det är en praktisk tjänst för kunden, säger Lundefors.

Patrik Nylén, ställföreträdande chef hos Handelsbanken i Borlänge, berättar att Borlängekontoret tar 60 kronor i avgift för att betala en räkning via postgiro eller bankgiro i kassan.

- Vi har fått en rekommendation från Handelsbanken centralt. Men varje bankkontor hos Handelsbanken är unikt och därför är villkor och avtal mot kund, öppettider med mera, något som vi bestämmer själva. Vi tycker att det ska finnas ett kostnadsfritt alternativ för kunden så årsavgiften för internetbetalningar är 0 kronor. Privatgiro är det vanligaste och internet används ofta av yngre personer.

De vanligaste betaltjänsterna skiljer sig även hos de fristående bankerna. Hos exempelvis Norrbärke sparbank, med kontor i Smedjebacken och Söderbärke, kostar privatgiro 150 kronor per år, internetbanken är gratis och bankkort kostar mellan 150-295 kronor per år beroende på vilket betal- och kreditkort man vill ha.

Mer läsning

Annons