Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att bo i småhus

Annons

De nya värdena bygger på resultatet av den förenklade fastighetstaxeringen 2006, vars blanketter besvarades i höstas.

Enligt Skatteverket kommer det genomsnittliga taxeringsvärdet att stiga med 23 procent i år jämfört med förra året, enligt den provvärdering som genomfördes under förra året.

I Dalarna blir den genomsnittsliga höjningen 16 procent.

De högsta höjningarna kommer att ske i vissa kommuner i Skåne, där exempelvis de boende i Tomelilla kan räkna med en höjning med hela 48 procent.

Sänkningar kan de boende i vissa norrlandskommuner räkna med. Sorsele får exempelvis en sänkning med 21 procent.

I Dalarna kommer taxeringsvärdet att öka mest i Leksand, där förändringen blir hela 29 procent.

Stiger rejält gör det också i Orsa (24 procent), Falun (23 procent) och Avesta (22 procent).

I en enda dalakommun - Vansbro - kommer taxeringsvärdet att minska. Minus 6 % visar provvärderingen på att det ska kunna bli.

Spännvidden för hur mycket ökningen blir för fastighetsägarna i kronor är stor.

Men tar vi en normalvilla, med ett taxeringsvärde på 700 000 kronor, och räknar med att taxeringsvärdet ökar med 20 procent, så handlar det om en höjning med 1 400 kronor/ år i fastighetsskatt.

- Dämpningsregeln som finns innebär dock att en tredjedel (cirla 500 kronor) slår igenom på fastighetsskatten i år, säger Annika Näsén på Skatteverket.

- De resterande två tredjedelarna läggs på fastighetsskatten 2007 respektive 2008. Något som betyder att du under 2007 betalar cirka 1 000 kronor mer, och först 2008 är du uppe i den fulla höjningen, fortsätter Annika.

Genom en begränsningsregel kan vissa fysiska personer och dödsbon få skattereduktion för fastighetsskatt. Ett hushåll ska betala högst fyra procent av sin hushållsinkomst.

- Utskicken av taxeringsbesked kommer att ske före juni månads utgång. Det nya taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet 2004. Den som inte är nöjd med beslutet kan skriftligen begära omprövning, säger Ingemar Borg, jurist vid Skatteverkets huvudkontor.

Av de som fick ett förtryckt taxeringsförslag godkände cirka 80 procent förslaget utan synpunkter.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons