Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att bo i bostadsrätt

Annons

- De nya taxeringsvärdena kommer att leda till en skatteexplosion för bostadsrätter i Dalarna under nästa år. Den orättvisa inkomstskatten som bara finns för bostadsrätter gör att de drabbas betydligt hårdare än både hyresrätter och villor. Det här slår direkt mot privatekonomin för tusentals familjer i Dalarna, säger Göran Olsson, som är vd i bostadsrättsföreningarnas organisation SBC, i ett pressmeddelande.

Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet 2005 för hyreshus och industrifastigheter. Totalt ska 285000 hyreshus- och industrifastigheter få nya taxeringsvärden nästa år.

Skatteverkets kartläggningar av marknadsprisutvecklingen för hyreshus och industrifastigheter inför den allmänna fastighetstaxeringen 2007 är nu klar. Skatteverket har tillsammans med Lantmäteriverket och värderingsföretag inom fastighetsbranschen analyserat prisutvecklingen med utgångspunkt från de försäljningar som skett under 2003-2005

Det rör sig om cirka 6200 försäljningar av hyreshus och 3000 försäljningar av industrifastigheter.

Den genomsnittliga höjningen i landet för hyreshus beräknas till 32 procent. Den största höjningen kommer att ske i Öresundsregionen där snitthöjningen för bostäder hamnar på 59 procent.

I Dalarna har marknadsvärdesförändringen för hyreshus mellan 2004 och 2007 varit 19 procent, vilket ändå är den lägsta ökningen i hela landet.

Men för ett normalhushåll kan höjningen ändå betyda många hundra kronor mer per månad i ökade boendekostnader.

Orsaken till att bostadsrättsföreningar, enligt SBC, drabbas hårdast är att taxeringsvärdet höjer två skatter. Dels fastighetsskatten på samma sätt som för en hyresfastighet, alltså 0,5 procent av taxeringsvärdet.

Föreningen kan inte dra av kostnaden för fastighetsskatten som ett bostadsbolag kan. Den viktiga skillnaden jämfört med andra boendeformer är att bostadsrättsföreningen också måste betala skatt med 28 procent på en tänkt "intäkt" på tre procent av taxeringsvärdet.

För kommersiella fastigheter, det vill säga främst kontor, har prisutvecklingen varit lugnare än för bostäder. För de fastigheterna har marknadsvärdena stigit med i genomsnitt 21 procent i landet som helhet. I Dalarna 22 procent.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons