Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare än bilprovningens julsprit

Annons

En av 1700-talets mesta kändisar hette Swedenborg, Emanuel Swedenborg. Han framstod som ett mycket sällsynt universalgeni. Förutom att vara en flitig författare talade han flytande hebreiska och grekiska.

Som uppfinnare projekterade han u-båtar, flygmaskiner och vacuumsugar. Andra idéer lyckades han betydligt bättre med.

Släkten Swedenborg utvandrade från Danmark på 1400-talet, och en gren bosatte sig i Kopparbergs län. Emanuel arbetade tidvis med Christopher Polhem i Stjernsund.

Om vårt så hastigt utsedda majoritetsråd i Dalarnas landsting, Ken Swedenborg, tillhör denna släkt har jag inte lyckats utröna. Men vissa likheter går att spåra, om man så vill.

Emanuel Swedenborg var en mystiker, svår att få en kontakt med. Mystiken tätnar likaså kring vår Ken. Vem är han egentligen?

Kanske har Alf Johansson upptäckt släkten Swedenborgs genialiska drag också hos sin nye vän från Ludvika. Annars vore det obegripligt, hur en nybörjare kan hämta hem en välavlönad chefstjänst som majoritetsråd.

Men sanningen att säga, Alf. En viss anständighet måste finnas också i politiken.

Majoritetsråd har jag tidigare aldrig hört talas om. Nu har emellertid kunniga samhällsvetare meddelat mig, att det redan finns landsting, som infört detta ämbete.

Majoritetsråden utövar då det politiska chefskapet över en viss avgränsad del av landstingens verksamhet. Får Ken Swedenborg möjligtvis uppgiften att övervaka skötseln av Ludvika lasarett?

Nu ser jag fram emot, att Alf Johannson snarast redovisar de skyldigheter, som ingår i Ken Swedenborgs och hans politiske sekreterares tjänstgöring. Masar och kullor vill få god valuta för sina skattepengar till toppavlönade politiker. Kortare köer och en stadigvarande husläkare.

Kan Swedenborgs nyinsatta tjänst rentav betraktas som en muta, därför att vissa partier ska kunna tillförskanska sig den avgörande rösten nummer 42 av 83 i landstingsfullmäktige? Vem vet?

Till julen fick häromåret systembolagsföreståndare och bilprovningspersonal alltför många vinflaskor i present av vinimportörer. Det blev sparken.

Flaskornas värde är mycket litet i jämförelse med kostnaden för ett helt onödigt majoritetsråd. Men i politiken tycks tydligen allt vara tillåtet, precis som i krig och kärlek.

Ett råd till dig, Alf. Ta dig en pris snus och tänk över situationen med majoritetsråd en gång till. Det är en ännu bättre sjukvård vi vill ha, inte kostnadskrävande toppjobb för politiker.

Då kan du också sova gott om natten. Du behöver inte bekymra dig för att Ken ska glömma sitt landstingsmöte eller att hyrbilen får stopp några mil från Ludvika. Men modig är du Alf, som under lång tid framöver måste leva med en så bräcklig majoritet.

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons