Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr snö spräcker budgeten

Annons

Budgeten för snöröjningen av vägarna inne i centrum ligger på cirka 400 000 kronor. Kostnaden för vinterunderhållet på gång- och cykelvägar är budgeterat till ungefär lika mycket.

- Vi har cirka tre mil väg i centrum, säger Thore Helsing och berättar att man lyckades hålla budgeten för snöröjningen förra året.

Visserligen var det relativt ont om snö förra året, men då var det istället stora problem med halka. Och då en sandning kostar lika mycket som en plogning blev det ändå ett nollresultat.

I år har det däremot inte varit nödvändigt att sanda lika mycket, gång- och cykelvägar har dock sandats då de prioriteras.

Bengt-Arne Nilsson, driftschef på park- och idrottsavdelningen, ansvarar för snöröjningen på gång- och cykelvägar.

- Det finns cirka 27 kilometer gång- och cykelvägar. Budgeten ligger på cirka 435 000 kronor. I stort sett är det våra tre fast anställda som sköter snöröjningen, men vissa tjänster köper vi av entreprenörer.

De fast anställda har jour och för att hinna ploga innan folk börjar gå till arbetet, startar de ofta redan klockan tre på natten.

- Än så länge räcker pengarna, men det beror på hur mycket snö det kommer nu i mars och efter sommaren. Det har gått mycket mer pengar hittills än vad det gick åt i fjol vid samma tid.

Nilsson uppskattar att det, lågt räknat, gått åt dubbelt så mycket pengar som förra året. Om budgeten inte håller kan det bli problem. Förra året lyckades man dock hålla budgeten.

- Vi får försöka balansera mot andra verksamheter, men det finns inte så mycket att dra ner på längre, i stort sett har vi samma budget som år 1997. Men kostnaderna har ökat markant, bland annat för parkskötsel, löner, drivmedel och el.

Snöröjningen av kommunens vägar i samhället, på båda sidor av Enån, sköts av två entreprenörer. Dessutom har kommunen entreprenörer i bland annat Furudal, Boda och Vikarbyn som sköter snöröjningen. Olika vägsamfälligheter sköter de totalt 27 mil enskilda vägar som finns i kommunen.

Enligt den kommunala snöröjningsgarantin får snötäcket bli maximalt tolv centimeter på vägarna.

- Men det är omständigheterna som avgör, om det exempelvis snöar tio centimeter och sedan slutar så åker vi ut i varje fall, säger han.

- Vad jag vet så är det väldigt få klagomål på det vi gör, visst är det någon som ringer ibland, men på det stora hela fungerar det bra.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons