Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duvälskare dödar hökar i USA

Annons

Även duvälskare kan vara hökar. De dödar flera tusen rovfåglar varje år i USA, enligt åklagare som har ställt de första inför rätta.

Elva duvuppfödare i Kalifornien har åtalats för att ha skjutit, slagit och kvävt ihjäl hökar och duvor för att skydda sina duvor under tävlingar, där duvorna gör konster i luften. Bara i Los Angeles-området dödas 1|000-2|000 pilgrimsfalkar och andra fridlysta rovfåglar varje år, uppskattar åklagarna som baserar åtalet på vittnesmål från agenter vid en naturvårdsmyndighet som infiltrerat duvkretsarna under drygt ett år.

Duvfantasterna föder upp en särskild slags duva med en genetisk defekt som gör att den kan slå en baklängesvolt i flykten. Därför blir den ett extra lätt byte för rovfåglar.

Enligt åklagarna fångar duvuppfödare rovfåglar med hjälp av fällor för att sedan slå eller skjuta ihjäl dem. Några av de åtalade har berättat för agenterna att de också skjutit hökar och falkar med hagelbössa. En annan har efter gripandet berättat hur han besprutat hökar med blekmedel och ammoniak, vilka bildat klorin som kvävt fåglarna.

En uppfödare har i förhör sagt att han dödat 50 rovfåglar om året under en längre tid.

De voltande duvorna är en ursprungligen engelsk art, Birmingham Roller Pigeon, som avlas på egenskapen att volta i luften. I tävlingar snurrar duvorna baklänges och tappar lyftkraft innan de åter får luft under vingarna innan de slår i marken.

Bland de åtalade uppfödarna kommer sju från Los Angelesområdet, tre från Oregon i nordvästra USA och en från Texas. De riskerar upp till ett halvårs fängelse.

TT

Mer läsning

Annons