Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duell mellan talanger

Annons

Aircombat är en tävling med radiostyrda modellflygplan, till sina yttre imitationer av flygplan från Andra världskriget. Varje plan har ett rött band fäst baktill. Målet är att klippa av så många band som möjligt med den egna propellern.

För att kunna göra detta krävs att man lyckas lägga sig bakom motståndaren. För 60 år sedan, i verklighetens luftslag, hade detta betytt att kulkärvar från kulsprutor gjort slut på piloten framför.

Om denne inte hade sagolik tur, vill säga.

- De röda banden gör att tävlingarna blir mer lika riktiga luftstrider, säger tävlingsledare Ulf Höglin.

Han är medlem i Södra Dalarnas Radioflygsklubb som håller i Svenska Mästerskapen.

Allt som allt var det 37 deltagare. Var och en flög fem "heat" var innan det var dags för final. Ett heat är en sju minuters rond då 2 - Sju plan luftsätts och börjar jaga varandras band. För varje band som klipps av utdelas 100 poäng. Till den som lyckas landa sitt plan utan skador efter ett heat ges 50 poäng.

Och för var tredje sekund planet är kvar i luften blir det en poäng.

De sju medtävlare som fått flest poäng efter sina fem heat möts sedan i finalen.

Inför årets final var det Denny Fritsche från Falköping som låg högst med 2 220 poäng. Efter honom låg Per Danielsson från Klippan med 2 100 poäng.

Denny Fritsche är nöjd trots smärre snedsteg.

- Det har gått bra i årets tävling men jag har haft en del motgångar. Några gånger har jag varit för ivrig och då har det gått snett.

Som bästa tävlingsminne berättar han om när han under en tävling i Stenstad för sex veckor sedan, lyckades klippa av banden till fyra andra plan under ett heat.

Han och Per Danielsson har redan mötts i ett heat under årets mästerskap och kraschade då varandras plan genom att åka in i varandra.

Per Danielsson är imponerad av sin motståndare.

- Denny är helt klart skicklig. Varje gång vi mötts har det varit mycket jämt.

Som ett tävlingsminne berättar han att han för två veckor sedan vann en deltävling i Eurocup, som hölls i Rechlin, Tyskland.

- Det var bra för självförtroendet. Jag skulle gärna vinna den här tävlingen med. Vi får se. Finalen är nu så nu gäller det.

Så, i den sommarheta luften går de sju finalisternas plan till väders. De kretsar häftigt runt varandra, det är svårt att jaga rätt på en motståndare när ens andra fem fiender hela tiden försöker få korn på en. Under den sista minuten är det bara två piloter som fortfarande har plan i luften, Denny Fritsche och Fredrik Lanz från Eslöv.

- Jag ska krascha ditt plan, utropar Denny som gärna, med starkt symbolik, skulle vilja vara ensam kvar i luften när slutsekunden kommer.

- Det är ömsesidigt, får han till svar från Fredrik, som för övrigt tillhör samma klubb som Per Danielsson, vars plan nu ligger kraschat längre bort på ängen.

Men när det är över kan de båda landa oskadda. Och efter att poängen räknats ihop visar det sig att Denny Fritsche från Falköping är ny svensk mästare.

- Vi har haft en otroligt tajt flygning i år, kommenterar tävlingsledaren Ulf Höglin.

ANDERS TORSTENSSON

Mer läsning

Annons