Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla skogsbränder i Särna

Annons

Vid femtiden kom larmet om en skogsbrand öster om Kryptjärn och söder om vägen mot Lillhärdal. Ganska snabbt stod det klart att det handlade om två skogsbränder omkring fem-sex hundra meter från varandra.

Den större branden bekämpades av en helikopter och en grupp civila som sysslade med hyggesbränningar längre norrut och som snabbt var på plats. Samtidigt tog sig Särna räddningstjänst sig an den mindre branden och släckte ner den snabbt med hjälp av helikopter.

Därefter kunde alla krafter koncentreras på den större branden som snabbt spred sig i den torra terrängen.

I förlängningen av branden fanns bebyggelsen på Hornberget. För att få stopp på branden beslöt man att utnyttja den kraftledning som går genom området till att bli en naturlig gräns. Där blöttes marken ordentligt med hjälp av helikoptrarnas vattenbombning. Sedan tändes en moteld som fick möta den skogsbrand som kom från andra hållet. På så sätt var förhoppningen att kunna bränna av området så inte branden skulle sprida sig över kraftledningsgatan och fortsätta mot Hornberget.

I området fanns det inget vatten utan tankbilarna fick fylla på vatten i en å några kilometer mot Kryptjärn. Där kunde även helikoptrarna hämta det vatten som behövdes.

- Nu får vi hoppas att avbränningen fungerar så vi får stopp på branden. I den torra terrängen kan den annars spridas snabbt, säger Tom Johansson på räddningstjänsten i Särna.

Orsaken till de två bränderna är okänd, men med tanke på att de uppstod nära nog samtidigt och så pass tätt intill varandra gör att misstanke finns om att de var anlagda.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons