Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla budskap om vuxenutbildningen

Annons

Svar till Camilla Lindberg (fp):

Jag är oerhört kritisk mot högerregeringens utbildningspolitik. Inte minst när det gäller synen på den kommunala vuxenutbildningen så tycks inte regeringen förstå dess centrala roll för det livslånga lärandet.

Den har en oerhört central roll om vi ska bana väg för ett samhälle där det är naturligt att återkommande i livet utbilda sig. För Sveriges framtid tror jag det är en nödvändighet.

Men jag litar inte på högerregeringens ambitioner på denna punkt. Så här hanterar man den offentliga sektorns och vuxenutbildningens ekonomi:

Först skär man ned statsbidraget till vuxenutbildning med 600 miljoner kronor. Kvar blir 1,2 miljarder.

Sedan förs dessa 1,2 miljarder över till det generella statsbidraget. Det blir svårt att garantera att pengarna går till vuxenutbildning i framtiden.

Trots att regeringen höjer det så kallade generella statsbidraget med 700 miljoner kronor så blir det totalt ändå 1,1 miljarder i lägre statsbidrag. Det beror på att en rad riktade statsbidrag, bland annat det till vuxenutbildning, avskaffas.

Genom försämringarna i a-kassan och nya beräkningsgrunder som leder till sämre sjukersättning så pekar riksdagens utredningstjänst på mindre skatteintäkter med 1,9 miljarder nästa år för kommuner och landsting.

Utöver detta pekar kommun- och landstingsförbundet på 500 miljoner i ökade socialbidragskostnader som en effekt av regeringens försämringar.

Så totalt, Camilla Lindberg, så har kommuner och landsting för 2007 fått försämrade förutsättningar motsvarande 3,5 miljarder kronor i jämförelse med socialdemokraternas budgetförslag.

Med detta facit så är det inte lätt för kommunerna att kompensera regeringens neddragningar i vuxenutbildningen.

Enligt finansplanen så räknar högerregeringen själv med ökad arbetslöshet i år. Trots detta motiverar man nedskärningen med "förbättrad arbetsmarknad". Nu ser inte jag vuxenstudier som en arbetsmarknadsåtgärd. De är för mig en utbildning och investering i framtiden.

Slutligen: Ni försämrar också de vuxenstuderades möjligheter genom indraget rekryteringsstöd. Jag tror jag inte att högerregeringen har några genomtänkta ambitioner med vuxenutbildningen. Man talar med kluven tunga.

PETER HULTQVIST (S)

Mer läsning

Annons