Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många HIV-smittade i år

/
  • Inte oroliga. Gabriella Tåli och Lina Carlén tror inte att ungdomar i Falun oroar sig för HIV. Klamydia är ett större hot,
  • Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Annons

Men ungdomarna oroar sig inte för HIV-smitta.

- Klamydia tänker man mer på. Det känns som att alla har det, säger Gabriella Tåli, 18 år.

- AIDS, det är som våldtäkt ungefär, säger nittonåriga Lina Carlén. Man tänker att det drabbar inte mig. Det finns inte här utan bara i Afrika.

I Dalarna lever runt 60 personer med HIV och Aids. 12 nya HIV-fall har anmälts under första halvåret i år. Enligt Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Falu Lasarett smittades de flesta av dem i utlandet.

- Att Falun är hårt drabbat av klamydia men inte HIV beror på att det är andra smittvägar, säger han.

- När det gäller HIV kommer de flesta smittade till storstadsregionen. Men om man har ett beteende där man sprider mycket klamydia och det kommer in HIV så är det allvarligt.

Enligt RSFU vet de flesta inte om att de har HIV när de för smittan vidare. Det kan ta upp till 5 år innan en smittad märker att någonting är fel och går och testar sig.

- Jag hade en kompis som gick och testade sig, berättar Gabriella Tåli. Hon fick veta att hon inte behövde något HIV-test för att hon var så ung. Om de säger så är det inte konstigt att folk inte tar det på allvar.

Smittskydsläkaren Anders Lindblom tycker inte att kompisen blev bemött på rätt sätt.

- I princip tycker jag att de som vill ska få testa sig. Man kan ju vara ung och få HIV. Om man är orolig ska man ha rätt att testa sig.

Man bör testa sig om man har haft oskyddat sex utomlands, tycker Anders Lindblom. Nya trender i den svenska HIV-epidemien är att andelen svenskar bosatta i Sverige som smittas av viruset ökar.

- Ryktet gick här för någon månad sen att det var någon HIV-infekterad i Falun eller Borlänge, säger Carin Anagreus på STD-mottagningen. Nu tror vi inte att det är det. Men visst skulle det kunna vara så. Det är otäckt.

- Kondom ska användas och alkohol undvikas, avslutar Carin Anagreus.


Fakta: HIV-epidemien i Sverige

  • 1987: 400 smittade.
  • 1990: 350 smittade.
  • 1995: 250 smittade.
  • 2000: 260 smittade.
  • 2005: 400 smittade.
  • 1: a halvåret 2007: 250 smittade.

Mer läsning

Annons