Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många dalakvinnor får livmoderhalscancer – nu blir cellprovtagningen gratis

På sju år har antalet kvinnor i länet som drabbas av livmoderhalscancer fördubblats. I dag presenterar Landstinget Dalarna ett nytt nationellt vårdprogram för screening av livmoderhalscancer som ska förebygga sjukdomen.

Annons

Livmoderhalscancer upptäcks genom en gynekologisk cellprovtagning, som alla kvinnor mellan 23 och 49 år kallas till vart tredje år. Enligt landstinget har antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer i Dalarna har mellan år 2010 och 2017 fördubblats.

På torsdagen introducerade Landstinget Dalarna ett nytt nationellt vårdprogram framtaget på uppdrag av Socialstyrelsen för screening av livmoderhalscancer.

Vårdprogrammet innebär att cellprover från kvinnor som är 30 år eller äldre i första hand kommer analyseras för HPV-virus, och cellprov från kvinnor mellan 23 och 30 kommer som tidigare främst analyseras för cytologi, alltså cellförändringar. Vid första provet gör man en dubbelanalys och söker både efter HPV-virus och cellförändringar.

Cellprovtagningen blir nu avgiftsfri i hela landet. Foto: Isabell Höjman/TT

Den övre screeningsåldern ska också höjas från 60 till 64 år, och sedan årsskiftet är också den gynekologiska cellprovtagningen inom screeningprogrammet avgiftsfri, vilket man hoppas ska öka antalet kvinnor som testar sig.

Med de nya rutinerna hoppas man kunna förebygga livmoderhalscancer.

– Det största skälet till att vi så snabbt som möjligt vill införa det nya vårdprogrammet är att vi vill vända den här trenden, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare inom gynekologi och medicinskt ansvarig för cellprovtagningsverksamheten på Kvinnokliniken i Dalarna, i ett pressmeddelande från landstinget.

Provtagningen kommer ske på samma sätt som tidigare.

FAKTA: HPV-virus

HPV (Humant papillom virus) mittar och sprids genom samlag.

HPV är ett mycket vanligt förekommande virus som kan orsaka infektion i livmoderhalsen. Ofta läker infektionen ut av sig själv, men om HPV-viruset finns kvar en längre tid kan det ge cellförändringar.

Det är bara om det finns HPV som cellförändringarna kan vara farliga och utvecklas till livmoderhalscancer.

Källa: Landstinget Dalarna

Mer läsning

Annons