Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många

Annons

Vid årsskiftet infördes en ny polisorganisation i länet som innebär att varje närpolischef i de 15 dalakommunerna får det totala ansvaret för all lokal personal.

För Rättviks del innebär det att närpolischef Sven-Åke Petters återfår ansvaret för fyra utryckningspoliser och två utredare. Dessa poliser överfördes till andra enheter och chefer när närpolisreformen infördes i mitten av 1990-talet.

- Dessutom har Rättvik fått ett tillskott på utryckningssidan. Innan jul ansvarade jag för fyra poliser. Nu finns totalt elva i den lokala organisationen, säger Petters.

Den lokala polisen hyllar nyordningen, som på ett grundläggande sätt är en återgång till det gamla systemet som fanns innan närpolisreformen. Den lokala polisen får den totala kontrollen över polisens arbete i respektive kommun.

- Det är så här vi vill ha det. Med reservation för en övergångsperiod hoppas vi att befolkningen också märker att polisarbetet blir effektivare, säger Petters.

Under dygnets alla timmar ska Rättvik - i samarbete med Leksand och Gagnef - ständigt ha en patrull ute på vägarna.

- Totalt behöver vi 15 poliser för det. Vi är ännu inte riktigt där, men målet är att vi ska få det, säger han.

Den nya organisationen innebär även att den lokala polischefen får ansvar för hela den lokala polisbudgeten.

- Jag vet ännu inte hur mycket extra pengar det blir. Men den stora vinsten är att den nya organisationen har en grundidé som gör att vi inom polisen känner förtroende för vår egen organisation. En återgång till den "gamla tiden" - då polisarbetet fungerade, säger han.

Rättviks nyanställde polisman, Sven-Åke Carlsson, är 37 år och bördig från Borlänge. I 13 år har han arbetat på olika platser i Stockholm, senast vid Söderortpolisen vid Globen.

- I familjen har vi funderat ett tag på att flytta "hem" av sociala- och familjeskäl. När tjänsten utlystes tog jag chansen. Arbetet i Stockholm var inte lätt att lämna eftersom jag trivdes, men det sociala styr, säger han.

En ny polisorganisation i Dalarna avskräcker inte alls - tvärt om.

- Den nya organisationen påminner om den jag är van vid från Stockholm, säger Sven-Åke Carlsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons