Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbade riddare för en dag

Annons

"Jag måste få en chans. Jag är helt oskyldig."

"Här får du sona ditt brott. Du lär bara barnen ofog!"

Argumentationen hjälpte inte. Den svartklädda stadsvakten satte Nils Rygaard i stupstocken som ett avskräckande exempel på brott som kräver bestraffning.

Rygaard menade att barn måste kunna få försörja sig och i ett av marknadsstånden erbjöd han barn att lära sig skjuta med pil- båge. Det var många barn som tog tillfället i akt för att blir riddare denna dag, sju guldpengar kostade det att bli dubbad och få ett svärd.

Många guldpengar bytte ägare under dagen och folk försåg sig av amuletter, hembakt bröd, flätade korgar, fattiga riddare, grillspett och annat smått och gott.

Tonerna från Detlev Brieses vevlira, medeltida långdans med Hörkens bygdedansare och två herrar ur gycklargruppen Javuet hörde till de många trevliga inslagen denna dag.

De två männen presenterade sig som två feta gycklare i 30-årsåldern som klämt in ett U i "ja vet". Eftersom de räknade med att få personer skulle stanna kvar för att "bevittna sörjan" de skulle bjuda på ville de ha applåder och busvisslingar först!

Sedan följde en spektakulär föreställning med bland annat häft-pistol och hårborttagningsremsor (vax). Hushållsfakiren Mats klämde upp en rå, skalad lök under ena ögat... Hårdare tag blev det när behåring skulle bort med vaxremsor. Att ha ont kan vara underhållande!

Grangärdebygdens hantverkskooperativ, församling och bygdens intresseförening har återigen visat att de kan ro ihop en rejält tidsenlig och njutningsfull soppa.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons