Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du duger som du är

/
  • Dekalen som Idealrevolution har tagit fram.

Hon är anti-ana och pro-body.
Jessica Haltorp hyllar kroppen som den är, och kämpar mot reklam där utmärglade modeller förstärker anorektiska ideal.
Fula viskningar och hårda knuffar i högstadiets korridorer gjorde att hon själv slutade äta.

Annons

Tillsammans med Maria Lundqvist har Jessica startat Idealrevolution – en sida på facebook, och en blogg. De skriver om saker de reagerar på och som de varit med om. Målet är att skapa en förändring i samhället så att fler kroppstyper ska synas i olika medier.

– Du duger precis som du är, säger Hära Jessica Haltorp.

Hära är gårdsnamnet, och även namnet på den egna bloggen där hon kallar sig världens jobbigaste kvinna. Jessica Haltorp når långt genom sociala medier, men är samtidigt förankrad hemma i Malung. Banden som kantar kappan hör till sockendräkten, och matchar palestinasjalen. Kvinnokampens knutna näve pryder väggen, gjord av fina korsstygn. Hennes krossa-partiarkatet-broderi ligger på en byrå, ännu inte inramat.

För Hära Jessica Haltorp är det feminism att kämpa mot kroppsfixering.

Hon har fullt upp – utbildar sig till lärare på distans och jobbar halvtid som värd på ett elevboende i Malung. Malungsdräkten som hon syr till pojkvännen har blivit liggande när plugg och jobb har högsta prioritet.

Att göra Idealrevolution tar också tid. Kampen handlar om att fler kroppstyper ska finnas representerade i det offentliga rummet, i reklam, tidningsannonser med mera.

Hon och Maria Lundqvist mejlar företagen och informerar sina följare om vad som är på gång.

– Nu senast tog vi kontakt med Hennes & Mauritz om deras smala modeller. Vi anser att de ska föregå med gott exempel och inte bara arbeta med kvinnor som har tydligt utstickande revben, nyckelben och lår som ser ut som smalben.

Det är inte så att aktivisterna i Idealrevolution vill ha bort de smala modellerna, men de tycker det är dubbelmoral att ha olika etnicitet, och samtidigt inte bejaka olika former och åldrar.

– Hur ska vi veta vilka jeans som passar när alla modeller har samma kroppar och är 1,74 långa? säger Hära Jessica Haltorp.

Andra företag som fått kritiska frågor är Boom Bap som hade sexistiska budskap på sina tröjor, som objektifierade kvinnor, och Phaxswimwear som lät barn posera med badkläder i sexiga poser.

– Från H&M fick vi inga riktiga svar, Zalando däremot avslutade sitt samarbete med Boom Bap efter att vi varit i kontakt med dem, vilket kändes skönt, säger Jessica Haltorp.

De har också gjort en dekal där det står "Din uppfattning om din spegelbild kan vara helt jävla fucked up på grund av socialt konstruerade skönhetsideal.".

– Det är oerhört viktigt att veta för unga flickor och pojkar idag som växer upp och känner att de inte duger... Men vi vill att folk ska fråga innan de sätter upp dekalen i till exempel provhytter, säger Jessica Haltorp.

Både Hära Jessica Haltorp och Maria Lundqvist utbildar sig till pedagoger. Maria har tidigare arbetat med ätstörningar bland ungdomar. Jessica hade själv ätstörningar under många år.

Det började när hon var 13 år, det var hårt klimat mellan de sportiga tjejerna på skolan och de som helst pratade politik. I den långa korridoren som ledde till matsalen brukade hockeyspelarna gå nära och viska "hora" till Jessica, de knuffades och kallade henne tjock.

– Jag hade kunnat tänka logiskt, och sagt ifrån, men det gör man inte som 13-åring. I stället tyckte jag väl att de hade rätt i hur jag såg ut. Det lättaste var att låta bli att gå till matsalen och i stället hänga på skolgården och röka.

Under tio år åt hon väldigt lite, hoppade över skolluncherna, när föräldrarna kom hem låtsades att hon redan tagit en macka eller ätit hos en kompis. Hon gömde sig i säckiga kläder.

När hon flyttade till Uppsala för att studera ville passa på att hitta på ett nytt liv åt sig, men det är svårt på egen hand. Hon åt mer än tidigare, men i gengäld promenerade hon väldigt mycket. En period gick hon upp i vikt, men när hon slutade äta igen och gick ner 30 kilo på två månader fick hon höra att hon var duktig.

Det var när hon praktiserade i Vansbro för 1,5 år sedan som hon till slut sökte hjälp på vårdcentralen, fast för sömnproblem. Hon fick gå till en kurator, som insåg att det var ätstörningarna hon behövde hjälp med.

– Jag kunde inte sova och hade ångest men fattade inte riktigt själv vad det berodde på, jag la inte ihop min ätstörning med sömnproblemen, säger Hära Jessica Haltorp.

För ett år sedan blev hon friskförklarad.

– Att skriva i bloggen och facebooka är lite som AA för mig, det är viktigt att påminna sig, säger hon.

Jessica Haltorp är kritisk även till hetsen kring olika dieter. Själv väljer hon inte av att läsa kvällstidningarna eftersom de är så fulla av 5:2-dieten, LCHF, bantningspulver med mera

– De glömmer att risken är stor att det triggar i gång unga tjejer, säger Hära Jessica. Även om den sakliga informationen är relevant så går många tjejer i gång känslomässigt på fel sätt.

Som lärare ser hon fram emot att påverka ungdomar i rätt riktning, stärka deras självbild. När hon hjälper eleverna på hemmet där hon är värd så är hon noga att ge komplimanger för det de gör, kan och vill... inte för hur de ser ut.

Annons