Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är övervakad

Annons

De aktuella platserna för kameraövervakning är Stationsgatan och Borganäsvägen.

- Det var kommunen som väckte frågan om övervakning, men det finns inget beslut taget. Kommunen ska stå för kostnader och ansöka om tillstånd, säger Stig Hallin.

I början av sommaren besökte polisen och representanter från kommunen Eskilstuna som har övervakning.

- Det var positiva reaktioner efter besöket. I Eskilstuna ledde kamerorna till länskommunikationscentralen där man kunde se vad som hände. Något sådant skulle kunna bli aktuellt även här, säger Hallin.

Stig Hallin är positiv till kameraövervakning i centrum.

- Polisiärt är det ett extra stöd. Övervakningen hjälper både för att förebygga brott och för att få hjälp i spaningsarbete. Förutom våldsbrott skulle det även hjälpa butiksägare i centrum som drabbas av skadegörelse, säger han.

Mats Nygårds, utredningskommissarie vid polisen i Borlänge, ser många fördelar med övervakningen.

- Vi klarar av flera stöldbrott om året tack vare kamerorna, säger han.

Ett av motargumenten till kameraövervakning är bland annat att den personliga integriteten går förlorad.

- För den som har rent mjöl i påsen ser inte jag det som att det skulle kunna kränka den personliga integriteten. Vi vill ju inte kolla på när Svensson äter glass, utan övervakningen är till för att reda ut brott, säger Mats Nygårds.

Och Stig Hallin håller med kollegan.

- Om det inte kränker folks integritet är övervakning bra. Det är ingenting som ska utnyttjas och tittas på. Jag ser positivt på kameraövervakning och polisen kan ha stor nytta av det, säger han.

För sju år sedan ändrades lagen om kameraövervakning. Sedan dess har antalet övervakningskameror ökat markant, enligt länsstyrelsens statistik.

Före 1998 måste alla som ville sätta upp en kamera ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. I dag räcker det i många fall med en anmälan.

Vill man däremot spela in det som filmas, krävs ett tillstånd där länsstyrelsen överväger nyttan mot till exempel den personliga integriteten.

De flesta kamerorna i Borlänge finns i butiker. Som mest finns 25 övervakningskameror i en butik.

Även SSAB och Stora Enso har kameraövervakning.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons