Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drunkningsrisk vid Roskilde

Annons

Vattnet står nu så högt på Roskilde-festivalen att Röda Korset varnar för drunkningsrisk.

Varningen framförs via Danmarks radios (DR) nyhetsprogram Radio|Nyheterna.

För att komma fram på festivalområdet måste räddningsarbetare kryssa mellan stora sjöar. Om människor är berusade _ inte ovanligt under festivalen _ kan det vara svårt att hålla sig upprätt, konstaterar Lars Rasmussen, rödakorsmedarbetare på festivalen.

Delar av Roskildeområdet beskrevs redan dessförinnan som en insjö, sedan småsjöar och vattendrag svämmat över. Den pågående musikfestivalen i staden har samlat tiotusentals besökare, många av dem svenskar.

På de enorma tältplatserna har det ordnats fram stora lass med halm som tältande kan använda för att få torrt kring och i sina tält.

I Vordingborg i Danmark har man tagit hjälp av försvaret för att evakuera 800 barn från barnfestivalen Vilde Vulkaner. Barnen flyttades i torsdags, då regnet blev för besvärligt, till två skolor i Vordingborg, rapporterar regionalradion på Själland.

Beredskapsmyndigheten meddelade under natten att 25 man var sysselsatt med att länspumpa campingområdet vid festivalplatsen med två pumpar och sex kilometer slangar. Varje minut pumpades 6|000 liter vatten bort.

Det senaste dygnet har norra Själland fått mellan 60 och 70 millimeter regn. Ett mycket stort antal husägare på Själland har fått sina källare översvämmade.

Från Helsingör har polisen rapporterat att brunnslock för avloppsnätet sköt i vädret sedan infästningarna sprängts av vattenmassorna. På andra orter avrådde polisen allmänheten från att sätta sig i bilen sedan flera viadukter och andra lågt liggande vägavsnitt vattenfyllts.

Mer regn väntas under helgen.

TT

Mer läsning

Annons