Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömstart på karriären

Annons

-Vilken ära och drömchans i början av min yrkeskarriär.

Niklas, som är sistaårselev på serietecknarskolan i Hofors, möttes av glädjebeskedet förra veckan. Han blev utsedd i hård konkurrens.

Illustratören Niklas "gjorde" Falun i måndags. Självklart gick turen till Linnés bröllopsstuga, till kvarter runt stan, gruvområdet och andra aktuella miljöer som Niklas ska illustrera. Det blir ett 40 sidor tjockt album om och kring blomsterkungen Carl von Linné.

Författarna Maria Bergström, som skrev seriealbumet Fet-Mats, Anneli Sahlin och Niklas Jönssons verk ligger klart på vårkanten.

Niklas, som är uppvuxen i ångermanländska Långsele, med närhet till skalden Pelle Molin och "Sagornas Ådal", har redan etablerat sig i Linnés 1700-tals värld.

Niklas vinnande skiss, mötet mellan Linné och Faluflickan Sara Lisas föräldrar på Svedens gård, vann gehör hos kulturgruppen kring Linnés album. Maria svarar för manuset, Anneli för research, Niklas illustrerar, Fia Åsebol, Staffan Nilsson håller i det ekonomiska med stöd av Ljungbergsfonden och förlaget Sensus.

-Nu ska det jobbas... jag startar omedelbart. Linnéalbumet är en stor grej.

Niklas försäkrar att han läser på lite extra om Linné - för att fånga stämning och miljö.

-Jobbet är onekligen lite omtumlande, tycker Niklas, som inte kunde tänka sig bättre start på en blivande yrkeskarriär. Första tryckningen, 4000 exemplar av 40 sidor tjocka Linnéalbumet ska ligga klart i april.

-Jag har alltid tecknat, säger Niklas, som gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet i Sollefteå, innan serietecknarskolan i Hofors.

-Framtiden är här och nu med Dalarna, Falun, Sveden och Linnéillustrationerna, tycker Niklas, som kanske återvänder till Ådalen när skolan är slut.

-Dagsläget med datorer och internet gör att man i min bransch kan man bosätta sig var som helst.

Linnéalbumet har redan fångat intresse. Cirka 2000 exemplar är redan sålda.

Det var i Falun som blomsterkungen Linné träffade sin blivande fru Sara. Och det var här han gifte sig och mer därtill. Illustratören Niklas penna glöder...

-Det här är ett drömjobb, säger Niklas, redan på G... med Linné...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons