Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om halkfria vintrar nära att grusas

Annons

Förra vintern blev det ett ramaskri när både kommunen och Vägverket tog bort flera av sandlådorna i byarna och längs länsvägarna i Leksand.

För att slippa samma uppståndelse den här säsongen fick byarna i höstas ett erbjudande att själva ansvara för skötseln av sammanlagt 90 sandlådor. Intresset var svalt i början, men efter första halkan ökade intresset och nu är alla lådorna utplacerade.

- Nu finns de i hela kommunen - Norr Bergsäng, Rönnäs, Hackmora, Ullvi, Styrsjöbo, Rältlindor, Siljansnäs - överallt, säger Lars Svensson, chef för gata/park vid Leksand vatten.

Byn Sätra i Insjön har nappat på erbjudandet.

- Vi hade en sandlåda i byn som de tog bort. Nu har vi "adopterat" den här och flyttat den högre upp i backen, berättar byuppsyningsman Lars-Erik Långbergs som förstår att byarna måste hjälpa till och ta mer ansvar, men samtidigt menar att det ska vara lika för alla.

- Vi betalar lika mycket i skatt som de i Noret men förväntas ta mer ansvar. Det är inte rätt.

Den nya sandlådan i Insjöns Sätra står vid bystugan och Sture Lundström är den som fick äran att åka till Limhagen och Dala frakt för att hämta första lasset sand.

- Det vore bättre om vi kunde hämta sand på närmare håll och slapp att åka så långt. Sedan kan jag tycka att fyra påfyllningar är lite snålt, vi får se hur länge det räcker.

Ett av problemen när kommunen hade ansvaret för alla lådor var att många hämtade sand för privat bruk hemma på gårdsplanen, något som ökade kommunens kostnader för sandlådorna.

Nu måste privatpersoner skaffa sand själva vilket Jan Andersson på Dala frakt fått känna av.

- Helt klart är det fler som ringer och kommer hit och vill köpa sand. Det handlar om allt från släp till någon enstaka hink, bekräftar han.

I och med nyordningen med sandlådorna i byarna beräknar kommunen kunna spara närmare 100000 kronor.

KÄLLA: GÖRAN WIGERT, KOMMUNCHEF ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons