Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om att bo på landet

Annons

Anna Göransdotter och Håkan Magnusson kommer ursprungligen från Trollhättan. Han flyttade till Stockholm för tio år sedan och det var i huvudstaden Håkan och Anna träffades.

Hon har bott i Stockholm "till och från" under tio år, arbetat i en personalpool för förskolepersonal, jobbat tillfälligt i butik och bott utomlands några år.

Han hade ett fast jobb på Bonniers. Men eftersom Håkan är utbildad massageterapeut fanns alltid tankarna på att någon gång starta eget.

När Anna fick en plats på lärarutbildningen i Falun så hade de en vecka på sig att avgöra hur deras framtid skulle se ut.

Han sade upp sig och de började packa.

- Många av våra kamrater trodde inte på att vi flyttade frivilligt från Stockholm. De trodde att vi var tvungna på grund av jobb eller utbildning. Men jag hade kunnat utbilda mig till lärare i Stockholm om jag hade velat, berättar Anna.

- Det är ändå skönt att ha ett socialt nätverk, säger Håkan.

- Hade vi flyttat till en liten stuga på landet direkt, hade det inte varit lika lätt. Men det är det som är målet, att ha ett hus på landet.

Vilka är fördelarna med att bo i Falun, jämfört med Stockholm?

- Sen jag kom hit har jag fått datakörkort, starta eget-kurs i 25 veckor och starta eget-bidrag. Det hade inte varit lika lätt i Stockholm, konstaterar Håkan.

- Det är mycket enklare att leva här. Vi ville ju ha barn. Det är inte barnvänligt i Stockholm, säger Anna. Håkan fortsätter:

- Man får slåss med myndigheterna där också. Här stod det två tanter på skattemyndigheten och sa "Hej!". I Stockholm fick man stå en halv dag i kö.

Finns det några nackdelar?

- Vi hade trott att det skulle vara mycket billigare, men det var det inte. Hyrorna och maten är dyr här, säger Anna, men rättar sig lite i nästa andetag:

- Fast å andra sidan, i Stockholm rinner pengarna i väg. Storstadslivet kostar, det är månadskort, restaurangbesök och så vidare.

Hur ser ni på framtiden i Falun?

- Det är inte säkert att vi stannar här. Det beror lite på hur det går för Håkan och hans företag. Men vi vill bo på landsbygden.

- Vi vill ha fler barn och vi vill inte jobba ihjäl oss. Vi vill att våra barn ska få växa upp i lugn och ro, för det känns som om just lugn och ro är stora bristvaror i dag.

Håkan reser sig ur soffan och går fram till balkongdörren. Ute har ett tjockt snötäcke bäddat in Falun.

- Att bara jobba för jobbandets skull tycker jag är meningslöst. Hjärnblödning vid 45, nej fy. Jag vill göra riktiga saker. Hugga ved och så.

- Vi har pratat om att ha ett pensionat, där Håkan också skulle kunna ge massage. Jag skulle kunna jobba halvtid som lärare.

- Om jag skulle klara av det, så skulle jag vilja få folk att sluta stressa, lämna storstaden och allt det där. Få utvecklingen att vända lite, säger Håkan och tittar ut genom balkongfönstret en fabriksbyggnad från sekelskiftet i rött tegel.

- Det bästa med att komma hit är ändå att tempot trappats ner. Man kan gå ner på Slaggatan, ner på stan och bara göra det man ska. Utan att det blir ett helt företag.

Anna plockar upp Noa som lite vinterförkyld ligger och snörvlar på sitt lammskinn.

- Vi trivs jättebra, säger hon.

- Vi har lätt att träffa människor. Och när det gäller min utbildning så vet jag att det behövs lärare, det finns jobb. Det känns skönt att veta att man är på väg någonstans.

Mer läsning

Annons