Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmar om guld

Annons

Enligt Marit Nybelius, kursansvarig för kursen idrott och medier på Högskolan Dalarna, fyller idrotten en viktig social funktion.

Att se vårt land vinna guld på tv ger oss en känsla av samhörighet.

- När det är ett stort evenemang får vi något gemensamt. Vi pratar med folk på gatan om vad som hänt, till exempel i friidrotts-VM. Det stärker vår gemenskap, både med dem vi känner och i hela Sverige.

- Att se Carro och Kajsa vinna guld ger oss känslan av att vi är bra. Det skapar lycka och stolthet. Vårt självförtroende ökar av att vi vinner, säger Marit.

Hon menar att det handlar om själva kicken och om spänningen med tävlandet.

- Vi tittar inte på joggning på tv om ingen vinner, det som är underhållande är spänningen.

Att vara en nation som är duktig på idrott kan, enligt Marit Nybelius, vara ett sätt för ett land att visa styrka. Hon menar att det inte är någon slump att till exempel Sovjetunionen satsade hårt på idrott förr.

Idrotten ger oss en tro och en stolthet.

- När vi får läsa om att hela världen älskar Carro i tidningarna, då blir vi enormt nöjda. Världen vet var Sverige ligger för att hon tar guld, säger Nybelius.

Men däremot är det inte samma sak om Sverige förlorar.

- Vi säger ju att vi vinner och att de förlorar. När det blir ett fiasko har vi ingenting med det att göra. Vi kan inte ens säga att vi har förlorat eftersom vi skäms och därför säger vi att de förlorade.

Att Sverige vinner medaljer i VM gör också att fler får upp ögonen för sporten och att ungdomar kanske vågar prova på.

I Kvarnsvedens friidrottsklubb upplever man just nu en Kirsten Belin-effekt i stavhopp.

- När Kirsten Belin började hoppa var hon nästan ensam. I dag har vi ett tiotal ungdomar som tränar stavhopp i klubben. Mång av dem är bra, flera bland de fem bästa i sin åldersgrupp, säger Stig Olsson, ordförande i klubben.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons