Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drograttfyllorna minskar

Annons

Antalet anmälda rattfyllerier har de senaste åren legat ganska konstant i länet, medan antalet drograttfyllerier som upptäcks har ökat. I början av 2000-talet låg handlade det om tvåsiffriga tal, men 2004 och 2005 gjordes 135 respektive 137 anmälningar om rattfylleri under påverkan av narkotika. Förra året upptäcktes hela 201 misstänkta drograttfyllerier.

En anledning kan vara att dalapolisen satsat stort på trafikkontroller. Förra årets målsättning med 61 000 sållningsprov nåddes med råge. När året var slut hade 70 000 personer stoppats i trafikkontroller. Och det är också där en del narkotikapåverkade bilister avslöjas, även om utandningsprov inte ger någon indikation om narkotika.

- Det är när man kontrollerar körkortet och ser föraren i ögonen som man kan väcka misstanke. Alla poliser är utbildade att upptäcka tecknen på narkotikapåverkan, säger Erik Gatu.

Anledningen till att antalet anmälda drograttfyllerier ökat de senaste åren kan vara en kombination av ökat narkotikamissbruk och fler trafikkontroller. Dalapolisen fortsätter i år med sin målsättning på 61 000 sållningsprov och har hittills genomfört 36 848. Men jämfört med samma tid förra året har antalet anmälda drograttfyllerier minskat något under första halvåret 2007.

- En förklaring till minskningen i år kan vara att fler blivit stoppade förra året, och att man tänker sig för, säger Erik Gatu.

Mer läsning

Annons