Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driver kampanj för lokal handel

Annons

På fredagen uppvaktades besökarna på Tviksta marknad av Hedemora Kommunbygderåd, LRF:s kommungrupp och Föreningen för lokal produktion och konsumtion.

Representanter från de tre föreningarna delade ut en broschyr innehållande tre skäl till varför det lönar sig för konsumenten att handla lokalodlat.

Ann-Marie Sörbergs, som är samordnare av de tre föreningarna, menar att landsbygden är beroende av konsumenterna:

- Om vi inte köper lokalt producerad mat finns snart ingen landsbygd kvar.

I broschyren som delades ut till marknadens besökare angavs tre skäl till varför man bör handla lokalodlat.

För det första menar föreningarna bakom broschyren att svensk mat är mer hälsosam än utländsk. De hävdar att det används mindre bekämpningsmedel och betydligt mycket mindre antibiotika i det svenska lantbruket. Detta beror dels på att vi har hårdare regler på detta område en de flesta andra länder, enligt Ann-Marie Sörbergs.

För det andra bidrar den som handlar lokalt till ett öppet landskap.

- Det öppna landskapet är viktig, inte bara för det egna välbefinnandet, det drar dessutom turister, menar Ann-Marie Sörbergs.

- Dessutom bidrar det till den biologiska mångfalden och det är det bästa för djuren. På kontinenten är det en ganska ovanlig syn på många ställen med frigående djur, tillägger Niklas Lindqvist, ordförande för LRF:s kommungrupp i Hedemora.

För det tredje anser de att den som köper lokalodlat hjälper till att minska utsläppen eftersom det blir kortare transporter.

Som en del i kampanjen för lokal produktion vill man uppmuntra kommunen till att ha kravspecifikationer när de beställer mat till skolor, äldreomsorgen och andra kommunala inrättningar.

- Det ska inte vara så att det alltid är den billigaste varan som kommunen beställer. Man borde ta hänsyn till kvaliteten också och lokalt producerad mat är det kvalitet på, tycker Ann-Marie Sörbergs.

Niklas Lindqvist påpekar att om fler köper lokalodlat går det mer skattepengar till kommunen.

- Vad har kommunen för glädje av att vi köper mat från Tyskland eller Danmark? frågar sig Niklas Lindqvist.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons