Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftschef dömd för arbetsmiljöbrott

Annons

Driftschefen vid Vänersborgs hamn har dömts till 50 dagsböter för arbetsmiljöbrott efter en olycka ombord på ett fartyg den 3 juli 2003. En 19-årig sommarvikarie klämdes till döds av lastluckorna.

Driftschefen har förnekat brott och uppgett att säkerhetsföreskrifter rutinmässigt överlämnas till kaptenerna på ankommande fartyg.

Tingsrätten menar dock att säkerhetsföreskrifterna inte säger det som är viktigt i det här fallet: Att fartygets besättning inte får stänga lastluckorna förrän hamnens signalman kontrollerat att stuveriarbetarna har lämnat fartyget och gett klartecken till besättningen.

19-åringen hade blivit fördröjd i lastrummet, troligtvis när han letade efter sin klocka. Någon i besättningen gav klartecken till att luckorna skulle stängas när han var på väg upp.

Lastluckorna väger flera ton och är konstruerade som ett dragspel. Det tar bara någon sekund att stänga dem.

Den som utförde stängningen kände att något tog emot och att lastluckan gick trögt. Han öppnade därför omedelbart lastluckan varvid 19-åringen föll ned och blev hängande framstupa över den bakre luckan. Han var så allvarligt skadad att alla återupplivningsförsök var förgäves.

Driftschefen döms som företrädare för stuveribolaget och därmed ansvarig för bristerna.

TT

Mer läsning

Annons