Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk bostadsbrand

Annons

Vid lördagskvällens brand totalförstördes ett bostadshus i byn Syrholn.

Drygt 25 brandmän från kårerna i Björbo och Mockfjärd bekämpade elden, men tvingades inrikta arbetet på att hålla ned elden för att kunna rädda en del av lösöret.

- Vi kom inte åt själva brandhärden, berättar Bengt Jonsson.

Det var vid 17-tiden på lördagseftermiddagen som räddningskåren fick larm om en sot-eld. En granne hade uppmärksammat att det rökte från bostadshuset. När Björbokåren kom till Dala-Floda slog de första synliga lågorna upp i huset.

Då hade fastighetsägaren kommit hem, fått ut en hund och börjat bära ut fotoalbum och andra oersättliga ägodelar. Mannen, som också dirigerade de rökdykare som gick in i huset, fick i sig så mycket rök att han senare fördes i ambulans till Falu lasarett för underökning.

Det brann i väggen mellan pannrummet och huvudbyggnaden, och branden spred sig till en krypvind utan ingång. Rökdykare gick snabbt in i huset och upp på den rökfyllda övervåningen, men utan att se tillstymmelse till öppen eld.

- När vi såg tecken på en övertändning fick vi snabbt ut rökdykarna. Sedan fick vi försöka kyla ned huset och rökgaserna för att undvika fler explosioner, berättar räddningsledaren.

Under tiden sågades ena gaveln upp med motorsåg och plåttaket öppnades med hjälp av en motorkap. Efter ett par timmar hade räddningskårerna branden under sådan kontroll att lösöreräddningen kunde fortsätta. Men det dröjde ytterligare fyra timmar, nästan till midnatt, innan elden kunde släckas.

- Vi rekvirerade en traktorgrävare som fick dra av takplåtarna för att vi skulle komma åt att släcka. Men skopan räckte inte riktigt ända upp, utan brandmannen Jonny Treseng fick ensam bryta loss plåtarna på ungefär en fjärdedel av taket, berättar Bengt Jonsson.

Rökdykarinsatsen var så omfattande att räddningsledningen fick hämta extra luftpaket från Leksand. Ett dussintal rökdykare arbetade i skift och totalt förbrukades drygt 30 luftpaket. För att kyla ned rökgaserna och hålla branden nere användes omkring 40 kubikmeter vatten.

- Husägaren och hela insatsstyrkan med Jonny Treseng i spetsen gjorde mycket fina insatser, vilket gjorde att en stor del av lösöret kunde räddas, konstaterar Bengt Jonsson.

Med tanke på brandmännens säkerhet fick elbolaget bryta strömmen till delar av Dala-Floda. Efter 45 minuter kunde strömmen åter kopplas på. Då hade luftledningarna till brandfastigheten kapats.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons