Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drama med nytt blod

Annons

- Det här är ett lika aktuellt ämne i dag som när det hände. Tänk till exempel på Knutby, säger Ingmarsspelens ordförande Malte Sandström.

Men trots dramats aktualitet, religiös fanatism, behöver Ingmarsspelen fler besökare. I fjol kom omkring 2 000 bygdespelsbesökare till scenen på Storänget i Nås. Men för att spelen ska kunna fortsätta måste dubbla antalet dyka upp i år. Annars kan dramat hotas av ekonomiska skäl.

Och även om recensionerna höjde uppsättningen ovan moln förra året gjorde de dåliga väderprognoserna folk tveksamma till att se spelen. Även om vädret till slut blev bra. Beslutet att förlägga Ingmarsspelen några veckor senare i år är ett resultat av väderproblemet. Men det finns andra skäl också.

- Då är det mörkare kvällar, Ingmarsspelen gör sig bäst på upplyst scen, berättar Malte Sandström.

Senareläggningen är inte den enda förändringen man gjort för att öka publikmängden. För att locka de yngre till spelen har de i år gått ut med en inbjudan till alla åttondeklasser i Dalarna.

- På det viset kan deras intresse för kultur öka innan de går ut grundskolan, säger Malte Sandström.

Och satsningen har gett resultat. Man har sett ett ökat intresse bland ungdomarna i år för teatern.

Katarina Ehnmark tar även i år, med sin regi, spelet till nya höjder. Dansarna har fått instruktioner att vara extra demoniska. Den första scenen, när dansarna ska illustrera synd och demoniska krafter, är ett exempel på hur känslostormar inte bara visas upp genom ansiktsuttryck utan genom dans.

- I och med att byggnaderna är så naturalistiska blir det en kontrast när vi visualiserar känslor, säger regissören Katarina Ehnmark.

Hon tycker att det är spännande att det till och med efter elva år finns saker att förändra. Ett grepp hon använt mycket har till och med synts i Skinnarspelen i år.

Greppet är frysning, det vill säga att alla på scenen plötsligt står blixtstilla för att illustrera en rollfigurs chock.

Den mest omtalade förändringen är de nya Gudrun och Hellgum som gestaltas av Lars Lindström och Åsa Persson. De har inte tidigare medverkat i något bygdespel, men har ändå vissa anknytningar till dalabygden.

Åsa Persson, som arbetat som professionell skådespelare i nio år, bodde i Dalarna sina första år i livet. Därför kan hon, med lite ansträngning, ta fram dalmålet.

Lars Lindström, som varit skådespelare i 40 år, har flyttat från Stockholm till sin tidigare sommaridyll Orsa.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons