Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drake ger Älvdalen hopp om turistström

Annons

- Det här kan bli riktigt stort för Älvdalen, sade Myr Herbert Halvarsson efter mötet.

Elge Larsson och Timo Multamäki från den svenska respektive finska delen av organisatörerna berättade om förberedelsearbetet som nu pågår i flera länder.

- Omkring 100 personer runt om i Norden är engagerade nu, berättade Elge Larsson. Budgeten är på cirka 4,5 miljoner kronor.

En 26 meter lång eldsprutande drake som håller på att konstrueras. Draken ska "köras" av två personer som sitter inne i den.

Redan i sommar ska man ska börja bygga den by med ett tjugotal byggnader, inklusive ett stort "tempel", på ett markområde söder om Gryveldammen, som Besparingsskogen lånat ut.

Miko Multamäki menade att den by som byggs upp kanske kan utnyttjas av andra rollspelare och bli en turistattraktion.

- Vi har möjlighet att koppla denna fantasivärld till vår riktiga kultur och historia. Folk kommer till spelet och kan lotsas vidare till våra fäbodar och vår historia, menade Herbert Halvarsson.

Även på Besparingsskogen är man mycket positivt inställda.

- Vi har ingen direkt förtjänst av detta, men det kan vara väldigt bra för bygden, säger Börje Jansson på Besparingsskogen.

I månadsskiftet juli-augusti blir det kurser för de blivande deltagarna, där de får lära sig laga mat, bygga hus, göra rekvisita och mycket annat. En speciell kokbok för spelet håller också på att tas fram.

För att visa älvdalingarna vad som ska ske kommer arrangörerna att hålla ett öppet hus i sommar och man hoppas nu att älvdalingarna ställer upp med att låna ut en del gamla jordbruksredskap, hästar och får och att man också kan få en del hjälp med praktiskt arbete. Och så hoppas man att även älvdalingar är med i Dragonbane nästa år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons