Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dragonbane spelar stor roll för Älvdalen"

Annons

- Det här kan bli riktigt stort för Älvdalen som destination, sa Myr Herbert Halvarsson efter mötet med representanter för det stora rollspelet Dragonbane som hålls i Älvdalen i augusti nästa år.

Elge Larsson och Timo Multamäki från den svenska respektive finska delen av organisatörerna berättade inspirerat och ingående om det otroligt stora förberedelsearbete som nu pågår i flera länder inför Dragonbane. Det finns grupper av personer som tillsammans och på olika håll jobbar med säkerheten, det medicinska, byggnaderna, rekvisitan, maten, förläggningen, transporterna och mycket annat för att allt ska klaffa när spelet väl ska äga rum.

- Omkring 100 personer runt om i Norden är engagerade nu, berättade Elge Larsson. Budgeten är på cirka 4,5 miljoner kronor och sammanlagt räknar arrangörerna med att det läggs ned mängder med arbetsår innan allt är klart.

Med stor inlevelse berättade de om den stora, 26 meter långa, eldsprutande drake som håller på att konstrueras inför Dragonbane. Draken ska "köras" av två personer som sitter dolda inne i den.

Redan till sommaren är det meningen att man ska börja bygga upp den by med ett tjugotal byggnader, inklusive ett stort "tempel", som ska finnas på plats på det markområde söder om Gryveldammen som Besparingsskogen lånat ut till föreningen.

Miko Multamäki menade att den by som byggs upp kanske kan utnyttjas av andra rollspelare i framtiden och kanske också bli en turistattraktion för Älvdalen för att locka hit turister.

- Vi har möjlighet att koppla denna fantasivärld till vår riktiga kultur och historia, menade kommunalrådet Herbert Halvarsson.

- Folk kommer till spelet och sen kan de lotsas till att besöka våra fäbodar och ta del av vår historia, det kan ge draghjälp och marknadsföring åt Älvdalen och betyda väldigt mycket för Älvdalen som turistdestination.

Även på Besparingsskogen är man mycket positivt inställda till Dragonbane.

- Vi har ingen direkt förtjänst av detta, men det kan vara väldigt bra för bygden, sa Börje Jansson på Besparingsskogen.

Dragonbane äger alltså rum nästa höst, men redan till sommaren kommer det att bli mycket aktiviteter kring den blivande spelplatsen. Hus ska byggas under sommaren och i månadsskiftet juli-augusti blir det kurser för de blivande deltagarna, där de får lära sig laga mat, bygga hus, göra rekvisita och mycket annat. En speciell kokbok för spelet håller också på att tas fram.

För att visa älvdalingarna vad som ska ske kommer arrangörerna att hålla ett öppet hus i sommar och man hoppas nu att älvdalingarna ställer upp med att låna ut en del gamla jordbruksredskap, hästar och får och att man också kan få en del hjälp med praktiskt arbete. Och så hoppas man att även älvdalingar kommer att vara med i Dragonbane nästa år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons