Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkamp om parken

Annons

Men det finns även privata intressenter. Några av dessa har hängt på låset ända sedan konkursen offentliggjordes i slutet på oktober.

- Någon är i viss utsträckning aktiv inom nöjesbranschen, säger konkursförvaltaren Olov Riesenfeld.

Mycket mer än så vill han inte avslöja i dagsläget. Några bud har dock inte lagts. Bouppteckningen är däremot klar och inlämnad till tingsrätten. Den visar att skulderna understiger en miljon kronor enligt Olov Riesenfeld.

När det gäller prislappen menar han att det är svårbedömt. Med tanke på parkens vackra läge vid sjön borde värdet kunna ligga kring fyra, kanske upp till sex miljoner kronor.

Men sett till skuldbördan gissar konkursförvaltaren att kring miljonen kanske det kan göras affär.

- Jag har inga egna synpunkter, men om parken ska drivas i föreningsregi krävs det förstås att det finns en professionell styrning med tanke på de ekonomiska risktaganden som tas i samband med stora arrangemang.

Det kan betraktas som en kommentar till de resonemang som fördes i Capellet i måndags kväll. Och till de kontakterna Olov Riesenfeld haft med kommunalrådet Leif Nilsson (s) under de senaste veckorna.

Syftet med mötet i Capellet var i praktiken att få svar på en enda fråga - finns det ett intresse hos Söderbärkeborna att rädda "Pärlan vid Barken"?

Och svaret på den frågan är ett entydigt "ja".

Torgny Hemming, verksamhetsutvecklare vid Folkets hus och parkers riksorganisation, var en av dem som tog initiativet till mötet. Riksorganisationen precis som kommunledningen har efterlyst ett besked från Söderbärkeborna.

- Nu har man gjort klart att intresset finns. En arbetsgrupp har bildats. I januari-februari ska gruppen presentera ett förslag som visar de ekonomiska förutsättningarna och förhoppningsvis ett koncept på hur parken ska kunna drivas, påpekar Torgny Hemming som själv kommer att stötta arbetsgruppen.

Nämnas kan att även kommunen hade företrädare på plats vid mötet, fullmäktiges ordförande Bengt Norrlén, stadsarkitekten Sven Andersson, tekniske chefen P-O Dahlström samt Olof Långberg.

Det står dock klart att konkursförvaltaren har föga lust att vänta ytterligare ett par månader på besked.

- Det kostar ju att hålla Folkets hus uppvärmt. Därför vill jag ha ett besked tidigare, helst före årsskiftet.

Därmed framgår det också att det lokala intressena kan komma att ställas mot den privata marknaden.

Olov Riesenfeld nämner att han håller kontakten "med några" av de privata intressenterna. Det tyder i så fall på att han väntar på ett besked från någon eller några av dessa under den närmaste tiden.

Först ska dock edgångssammanträdet på Falu tingsrätt kommande måndag stökas undan.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons