Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad av elallergi

Annons

- Mitt underbara jobb förvandlades till rena eländet, ja, inte jobbet, men arbetsmiljön. Jag störde avdelningens apparatur och blev själv störd. Varken jag eller mina arbetskamrater begrep att jag led av elallergi.

Ifjol när Lena följde maken till akuten störde hon EKG-apparaturen. Lenas gamla arbetskamrater bad henne gå ut och EKG:n fungerade.

- Otroligt, jag stör lite här och var och får själv problem, berättar Lena.

I dag bor Lena och maken vid sidan om den nya 3G-masten på Galgberget.

- Hur kunde kommunen ge löfte, i ett område med tusentals familjer, småbarn, skola och dagis?

Lena har lämnat protestskrivelse till kommunen, men inget hört.

- Vi är hundratusentals personer i landet som kämpar, stångar våra pannor blodiga och skriver till myndigheter och makthavare. Ingen lyssnar!

- Maken är också drabbad, vi bävar för attackerna. Det känns som om strålningen från 3G-master, decttelefoner och mobiler förföljer elallergiker. Vi orkar inte flytta igen, trots att strålningen från grannars mobiler, decttelefoner och Galgbergets 3G-mast gör oss sjuka.

Lena samlar mängder av information kring elallergi och strålningsrisker. Hon diagnostiserades 1992 av läkare, som intygat att Lena lider av tungmetallförgiftning, samt överkänslighet för el och kemikalier.

- Eländet började med amalgamsanerad munhåla. Ena åkomman förknippades med den andra.

-Jag har svart på vitt från tandvårdsskadeförbundet att kvicksilver och elallergi hänger samman.

Lena bläddrar bland klipp, insändare, böcker och artiklar i elöverkänsligas organ Ljusglimten. Hon skriver tänkvärda insändare och dikter.

- Jag skriver av mig oron. Betydelsefullt och stärkande, när både andra och man själv trott sig inbillningssjuk.

Lena gläds över Miljööverdomstolens utlåtande, att 3G enligt miljöbalken klassas som miljöfarlig verksamhet.

- Tyska läkare, myndigheter och strålinstitut varnar för 3G. Österrike utfärdar mobilvarningar. Men våra svenska myndigheter, Statens strålskyddsinstitut och socialstyrelsen, gör ingen större affär av decttelefoner, 3G-master och mobiler. De talar om accepterade Sar-värden, påpekar Lena.

- Pengar och politik styr!

Lena är både arg och ledsen.

- Om några hundratusen personer drabbas av cancer eller andra sjukdomsrelaterade besvär på grund av elallergi/strålning kostar det stora samhällsmedel.

- Någon här och var kanske rycker på axlarna, viskar bakom ryggen, "ähum, elallergiker". Men vi är mångtusentals drabbade som kämpar för att orka existera i ett högstrålande samhälle. För några år sedan tvingades jag isolera hemmets väggar med aluminiumfolie. Min nattsömn är aldrig mer än två till fyra timmar. Blodtrycket hoppar högt och lågt. Jag drabbas av utslag, domningar, hjärtklappning, yrsel och kan svimma om jag befinner mig nära elektromagnetiska fält.

-Cirka 200000 drabbade svenskar kämpar vidare. Ni vet, Davids kamp mot Goliath. Det är mer än cyniskt att oskyldigt sjuka i vår trådlösa, strålande värld här och var nekas sjukersättning.

- Och vem tänker på barnen? 3G-generationen är redan utrustad med mobil.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORD...N

Mer läsning

Annons