Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dra in deras körkort"

Annons

Tittare hör av sig till Vägverket i Borlänge och kräver att deltagarnas körkort ska dras in. Ingen vill riskera att möta en farlig bilist.

Vägverket får också kritik för att ha godkänt förare som uppvisar sådana brister i grundläggande körkunskaper. Kompetensen hos Vägverkets personal ifrågasätts.

Biträdande chefen vid förarprovsenheten, Karl-Erik Andersson, säger att deltagarna i programmet har körkort. Då hade de vid provtillfället tillräckliga trafikkunskaper.

- Jag är undrar om de är så dåliga som det verkar i programmet.

Programidén är att de sju deltagarna blir fråntagna sina körkort när de går med i programmet. De tävlande deltar i tester och tävlingsmoment och bedöms av en jury. Efter varje program har den som varit minst dålig fått lämna programmet, med sitt körkort och ett pris. I finalen, som sänds ikväll, återstår tre bilförare.

- Det enda vi kan säga är att man vid provtillfällena visade kunskaper som ligger långt över vad man presterar i programmen, säger Karl-Erik Andersson.

- Så dåliga var de inte när de godkändes, det kan jag garantera. Att köra mot enkelriktat, bara flamsa och skratta, jag tror att man gör sig till, säger Karl-Erik Andersson har själv bara sett fem minuter av ett av programmen:

- Det var så dåligt att jag inte ville titta. Ett lågvattenmärke i TV.

Vägverket svarar de personer som hör av sig, och konstaterar att det krävs någon förseelse för att körkortsinnehavet ska ifrågasättas. Det är en polisiär fråga, och en fråga för länsstyrelsen i aktuellt län. Ingen av deltagarna är från dalarna, och länsstyrelsen i Dalarna har inte heller fått några påringningar.

Karl-Erik Andersson känner inte till att Vägverket tidigare skulle ha fått kritik för att godkänna förare för enkelt.

Inte förrän nu.

- Snarare är det så att vi får vi höra att vi släpper igenom för få.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons